На сайті Київради вкотре зареєстрували петицію з вимогою припинити скошення трави в місті.

«Дуже велике прохання розглянути це питання та прийняти логічне рішення, яке не буде шкодити довкіллю, а також звільнить дуже багато коштів (оскільки не біде потрібно витрачати кошти платників податків на пальне, яке безжально спалюють газонокосарки) та людських ресурсів на більш важливі речі для міста», – просить автор петиції Сергій Прима.

Щоб петицію розглянула Київрада, її має підписати 6 тисяч людей. На збір підписів залишилося 57 днів.

Фото: Інга Леві

Ще в травні засновник Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов піднімав питання скошення триви в місті. Він зібрав тези, чому газонокосарок, на його думку, треба позбутись:

  • Шумове забруднення.
  • Забруднення повітря продуктами згоряння двигунів газонокосарок.
  • Кількість кисню, який здатний виділяти покошений газон, і вуглекислого газу, що поглинається, в кілька разів менше, ніж у природного різнотравʼя.
  • Газони знижують природне біорізноманіття. Зникає мікрофауна, гинуть дощові черв'яки, що негативно впливає на грунти і в цілому на біосистему міста.
  • Постійний покіс трави – одна з причин ослаблення кореневої системи дерев, що своєю чергою може призводити до їх падіння під час сильного вітру.
  • Використання газонокосарок потребує витрат на соляру та ремонт, а також людського ресурсу (за податки мешканців міста).

Журналістка Дарʼя Озерна також пояснювала, чому скошення газону не допомагає від кліщів та не робить траву зеленішою (для цього потрібний, зокрема, постійний полив).

Замість газонної трави можна використовувати луки (різнотравʼя), яке не потрібно зрізати газонокосаркою, а лише раз на рік косою. Такі луки, наприклад, висадили нещодавно у Вінниці в якості експерименту.

Луки в Вінниці. Фото: Інститут розвитку міст

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Зараз правила утримання зелених насаджень в Україні передбачають, що скошування – основний прийом догляду за газонами. Максимальна висота травостою має бути на партерних газонах – 5, звичайних – 10, лучних – 15-20 сантиметрів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі