В Україні перепис населення будуть проводити кожні десять років. Відповідну постанову ухвалила Верховна Рада.

Дату й терміни Всеукраїнського перепису населення буде визначати Кабмін, але він має проводитися не рідше, ніж раз на десять років.

Закон передбачає розширення методів перепису населення. Дані можна буде заповнити за допомогою спеціального програмного забезпечення в Інтернеті, будуть використовувати національні електронні інформаційні ресурси (згідно зі статтею 8 закону «Про Всеукраїнський перепис населення» раніше персонал відвідував житлові будинки, щоб провести перепис).

Крім цього, законопроєкт визначає особливості перепису окремих категорій населення. Наприклад, дані про військовослужбовців зможе подавати командування військових частин, а дані про дітей-сиріт або дітей під опікою – дитячі будинки й опікуни. Також пропонують врегулювати питання щодо опитування малолітніх чи неповнолітніх респондентів, щоб статистична інформація була більш повною.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Перший і єдиний всеукраїнський перепис населення в Україні проводили у 2001 році. Тоді загальна кількість населення становила 48 мільйонів 457 тисяч осіб. Чоловіків – 22 мільйони 441 тисяча (46,3%), жінок – 26 мільйонів 16 тисяч (53,7%).

Всеукраїнський перепис населення планують провести у 2023 році. У грудні 2020 року в Кабміні порахували, що на проведення перепису треба понад 7 мільярдів гривень. Майже 70% із цих грошей витратять на зарплату тимчасовим працівникам, які ним займатимуться.

За даними Державної служби статистики, населення України станом на 1 жовтня становить приблизно 41,3 мільйона людей. Наприкінці листопада 2021 року в ООН прогнозували, що населення України скоротиться до 35 мільйонів до 2050 року. А в НАН України на початку грудня 2021 року дали прогноз, згідно з яким кількість українців зменшиться до 22 мільйонів на кінець століття.

Також Міністерство цифрової трансформації 30 листопада підписало з американською компанією Apple меморандум про цифровий перепис населення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі