Населення України скоротиться до 22 мільйонів до кінця XXI століття, прогнозують у НАН України.

«Українське суспільство стрімко старіє, тому що в нас вища ніж у Європі смертність, і нижча народжуваність. А через зменшення кількості народжень зростає частка осіб похилого віку», – каже член-кореспондент НАН України Олександр Гладун.

Що впливає на погіршення демографічної ситуації:

  • відсутність окремої демографічної політики;
  • стрімке старіння нації;
  • економічні причини: більшість опитаних українців не можуть дозволити собі мати двох і більше дітей через низьку заробітну платню, відсутність власного житла й нерозвинену соціальну інфраструктуру;
  • статевий дисбаланс на користь жінок (у вікових групах старше 35 років);
  • пандемія COVID–19;

У НАН України поки не бачать шляхів зупинення цього процесу, а також підкреслюють, що він притаманний більшості країн Європи.

Чисельність населення, за словами Гладуна, можна стабілізувати завдяки мігрантам із Кавказу й азійських країн, однак поки немає передумов, щоб зробити це завдяки природному чиннику.


28 листопада ООН оприлюднила доповідь, у якій ідеться про те, що в Україні до 2050 року населення скоротиться до 35 мільйонів.

За даними Державної служби статистики, населення України станом на 1 жовтня становить приблизно 41,3 мільйона людей.

Всеукраїнський перепис населення планують провести у 2023 році. У грудні 2020 року в Кабміні порахували, що на проведення перепису треба понад 7 мільярдів гривень. Майже 70% із цих грошей витратять на зарплату тимчасовим працівникам, які ним займатимуться.

Перший і єдиний всеукраїнський перепис населення в Україні проводили у 2001 році. Тоді загальна кількість населення становила 48 мільйонів 457 тисяч осіб. Чоловіків – 22 мільйони 441 тисяча (46,3%), жінок – 26 мільйонів 16 тисяч (53,7%).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі