Володимир Зеленський відповів на петицію про скасування заборони на виїзд за кордон чоловікам призовного віку (від 18 до 60 років) та перегляд порядку призову під час мобілізації.

Петиція була опублікована 18 травня і набрала понад 27 тисяч голосів при необхідних 25 тисячах.

У відповіді на петицію від 10 червня Володимир Зеленський зазначив, що, згідно із Конституцією, захист країни – це справа всього народу та обов'язок громадян України. Також президент нагадав, що на період дії воєнного стану конституційні права і свободи громадян можуть бути обмежені, зокрема, це стосується й права залишати територію України.

Другою вимогою петиції був перегляд порядку призову під час мобілізації. «Ми спостерігаємо черги до воєнкоматів добровольців, яких відправляють додому чекати вакансій. При цьому ті ж воєнкомати полюють на чоловіків біля торгівельних центрів, щоб вручити їм повістки. З якою метою? Тільки хабарі – нічого іншого логіка не підказує», – писав автор петиції, вимагаючи віддати під час мобілізації пріоритет добровольцям.

Зеленський у відповідь повідомив, що звернувся до прем’єр-міністра із проханням опрацювати пропозиції та виявити можливі правопорушення, пов'язані з корупцією на пунктах пропуску та в територіальних центрах комплектування (військкоматах).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


В Україні заборонили виїзд чоловікам призовного віку, але є винятки: наприклад, виїхати можуть студенти іноземних ВНЗ, чоловіки, які мають посвідчення про відстрочку від призову, висновок військово-лікарської комісії про непридатність, самостійно виховують неповнолітню дитину та деякі інші категорії.

Редакція The Village Україна запитала в юриста, що треба знати, аби мобілізація відбулася відповідно до закону. Ми не підтримуємо будь-які спроби ухилитися від мобілізації, але водночас важливо розуміти свої права і не допускати, щоб ними зловживали.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі