В Ізраїлі дозволили робити щеплення четвертої дозою вакцини проти COVID-19, але лише для людей, які мають ослаблений імунітет, пише Associated Press.

Ізраїль став однією з перших країн світу, які дозволили вакцинацію четвертою дозою на тлі циркуляції нового штаму «Омікрон». Видання зазначає, що раніше щеплення четвертою дозою дозволили й у Чилі.

«Ми продовжимо щоденно відстежувати дані, щоб побачити, чи потрібно розширити цю рекомендацію [щеплення четвертою дозою] й на інші частини населення», – каже генеральний директор МОЗ Ізраїлю Нахман Еш.

Ізраїльська клініка Sheba Medical Center почала щепити четвертою дозою пацієнтів, яким зробили трансплантацію серця. Також на базі медзакладу вакцинували близько 150 працівників лікарні.

Як зазначив премʼєр-міністр країни Нафталі Бенет, «що більша хвиля COVID-19, то більший захист потребують люди для боротьби з нею».


Ізраїль перший у світі розпочав ревакцинацію населення препаратом Pfizer. Спочатку отримати бустерну дозу могли люди з ослабленим імунітетом і люди від 60 років. У вересні 2021 року в Ізраїлі почали обговорювати імовірність організації щеплення четвертою дозою. Очікується, що вчетверте його можна буде зробити через чотири місяці після отримання третьої дози.

Також за дослідженнями ізраїльських учених, після третьої дози вакцини ризик захворіти менший, ніж після двох.

Наприкінці листопада 2021 року міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко сказав, що бустерне щеплення запровадять у січні-лютому 2022 року. Це відбудеться, якщо першою дозою щеплять принаймні 60% населення або ж 50% двома дозами.

У середині грудня в Україні вже почали щепити третьою бустерною дозою, але тільки людей із супутніми захворюваннями: із ВІЛ-інфекцією, онкологією, після трансплантації органів, осіб, які проходять імуносупресивну або імуномодулювальну терапію, й осіб з іншими імунодефіцитними станами. Повний перелік осіб, яким рекомендують робити додаткову дозу, можна подивитися тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Олександр Жадан