Експертна комісія МОЗ Ізраїлю схвалила щеплення четвертою дозою вакцини для людей старше 60 років і медичного персоналу, пише The Jerusalem Post.

Щепитись учетверте можна буде через чотири місяці після отримання третьої дози.

За словами премєр-міністра Ізраїлю Нафталі Беннета, ще одна бустерна доза допоможе подолати хвилю нового штаму коронавірусу «Омікрон», який поширився по всьому світу.

Також ізраїльські експерти рекомендували скоротити час очікування третьої дози вакцини від пяти до трьох місяців. Це зумовлено тим, що кількість нових випадків коронавірусу в Ізраїлі досягнула рекордної кількості, як порівняти із жовтнем 2021 року. Станом на 21 грудня в країні зафіксували більше 150 випадків зараження штамом «Омікрон».


Ізраїль перший у світі розпочав ревакцинацію населення препаратом Pfizer. Спочатку отримати бустерну дозу могли люди з ослабленим імунітетом і люди від 60 років.

У вересні 2021 року в Ізраїлі почали обговорювати імовірність організації щеплення четвертою дозою.

За дослідженнями ізраїльських учених, після третьої дози вакцини ризик захворіти менший, ніж після двох.

Згідно з дослідженням Британського агентства з безпеки й охорони здоровʼя (UKHSA), бустерне щеплення може підвищувати ефективність вакцин проти «Омікрону» до 75%.

Наприкінці листопада 2021 року міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко казав, що бустерне щеплення запровадять у січні-лютому 2022 року. Це відбудеться, якщо першою дозою щеплять принаймні 60% населення або ж 50% двома дозами.

У середині грудня в Україні вже почали щепити третьою бустерною дозою, але тільки людей із супутніми захворюваннями: із ВІЛ-інфекцією, онкологією, після трансплантації органів, осіб, які проходять імуносупресивну або імуномодулювальну терапію, й осіб з іншими імунодефіцитними станами. Повний перелік осіб, яким рекомендують робити додаткову дозу, можна подивитися тут. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі