Всесвітня організація охорони здоровʼя схвалила для екстреного використання вакцину проти коронавірусу Covovax від компанії Novavax.

Експерти ВООЗ дослідили якість, безпеку та ефективність цього препарату, який виробляє Serum Institute of India під ліцензією Novavax.

У ВООЗ додали, що таким кроком хотіли також розширити доступ до вакцин проти коронавірусу в світі, особливо в країнах з низьким рівнем доходу. Адже у 41 країні світу досі не вакцинували 10% населення, тоді як 98 країн не досягли позначки 40% (України немає серед цих країн, адже вона вже вакцинувала понад 40% населення).


Це вже девʼята вакцина, яку схвалила ВООЗ для екстреного використання. До цього вона уже визнала препарати від AstraZeneca (Vaxzevria, CoviShield), Pfizer-BioNTech (Comirnaty), Moderna (Spikevax), Johnson & Johnson, Sinovac (CoronaVac), BIBP (Vero Cell) і Bharat Biotech (Covaxin).

Україна мала контракт із Serum Institute of India на купівлю 10 мільйонів доз вакцини Novavax. Першу партію препарату мали доставити ще в серпні, але цього не сталося. Тому Україна розірвала договір з виробником. Крім того, Serum Institute of India мав доставити в Україну 2 мільйона доз вакцины Covishield від AstraZeneca, але привіз тільки 500 тисяч. Ще однією причиною розірвання контракту міністр Віктор Ляшко називав той факт, що препарат не схвалила ВООЗ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Jernej Furman