Україна розірве контракт з індійським виробником вакцин Serum Institute India. Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає РБК-Україна.

Компанія мала поставити в Україну 1,5 мільйонів доз препарату CoviShield (AstraZeneca) і 10 мільйонів Novavax, але не виконала обов’язків. За словами Ляшка, Serum Institute India поставив тільки 500 тисяч доз.

Міністр звернув увагу і на те, що вакцина Novavax ще не зареєстрована ніде у світі, зокрема, не визнана ВООЗ. І щонайменше до кінця 2021 року, препарат не отримає кваліфікацію від ВООЗ.

«На нього не зможуть видати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Навіть якщо його привезуть, дуже мало людей захочуть вакцинуватися цим препаратом», – пояснив Ляшко.

Компанія Crown Agents, яка була посередником між Україною та Індією, веде переговори про розрив контракту. Україні мають повернути передоплату за 2 мільйони доз Novavax, які так і не привезли.


У березні 2021 року Індія зупинила експорт вакцин через спалах коронавірусу в країні. Передбачалося, що його відновлять до кінця року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Центр громадського здоров'я