Новий штам коронавірусу «Омікрон» може в 70 разів швидше поширюватися та вражати бронхи людини, ніж «Дельта» й інші варіанти COVID–19, йдеться в дослідженні вчених із Гонконзького університету.

Водночас він у понад 10 разів менш ефективно вражає легеневі тканини, ніж початкові варіанти вірусу. Згідно з дослідженням, саме тому «Омікрон» може спричиняти менш тяжкий перебіг хвороби.

Як пише The Guardian, для дослідження вчені використали легеневі тканини, які пацієнтам видаляли під час хірургічних операцій.

За словами керівника проєкту Майкла Чан Чи-вая, потрібно дуже обережно інтерпретувати результати цього дослідження, адже тяжкість захворювання залежить не лише від швидкості поширення вірусу, а й від імунної реакції пацієнта. Зокрема, ідеться про цитокіновий шторм – занадто сильну реакцію імунної системи, яка починає знищувати організм людини.

«Однак зараження більшої кількості людей дуже агресивним вірусом [«Омікроном»] може спричинити більшої шкоди, навіть якщо вірус сам собою є менш патогенним», – уточнює дослідник.

Це дослідження Університету Гонконгу було опубліковано онлайн і поки що не проходило рецензування.


Штам коронавірусу «Омікрон», який виник у Південній Африці, у ВООЗ визнали таким, що викликає занепокоєння. За словами дослідників, цей штам має велику кількість мутацій у білку-«шипі» коронавірусу, які можуть погіршити ефективність вакцин проти COVID-19 і підвищити ризик повторного зараження.

Новий штам уже виявили в Бельгії, Німеччині, Великій Британії, Італії, Франції, Чехії, Нідерландах, Ізраїлі, Гонконзі, Канаді й Австралії та деяких інших країнах.

Згідно з дослідженням ВООЗ, «Омікрон» може бути більш заразним для тих людей, які вже перехворіли на коронавірус.

Досі «Омікрон» викликав у людей захворювання в легкій або безсимптомній формі. Але ВООЗ заявляє, що даних поки недостатньо, щоб встановити, наскільки тяжко протікає захворювання, спричинене новим варіантом коронавірусу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі