У Києві на Байковому кладовищі продовжили очищення горельєфа «Стіна Пам'яті» Володимира Мельніченка і Ади Рибачук, про це The Village Україна розповіла голова правління АРВМ Ксенія Кравцова.

Планують очистити фрагмент під назвою «Оборона Вітчизни» – фігуру жінки, що трубить у горн. Після зняття бетону фігуру розфарбують за малюнками Мельніченка.

«Спочатку зніматимуть верхній шар бетону, потім сітку. Найскладнішим буде відділення того бетону, що лежить впритул до рельєфу. На локації працюватимуть експерти з геодезії, щоб уникнути порушення загального ландшафту», – розповіла Кравцова.

Після розчищення «Оборони Вітчизни» почнуть роботи з відкриття інших фрагментів горельєфа.

Проєкт очищення ініціювали Фонд збереження культурної спадщини АРВМ та артфундація «Дукат». Перед початком робіт ініціатори отримали дозволи від КМДА та СУППР і підписали угоди з Київським крематорієм.

За словами голова правління АРВМ, відновлення фрагменту вирішили не вносити в міський бюджет, тому що процедура займає близько двох років. «Це зробили для того, щоб Володимир Мельніченко встиг побачити очищений і розфарбований фрагмент. Цьогоріч автору виповнюється 90 років», – додала Кравцова.

Володимир Мельніченко 

Проєкт реалізовуватимуть завдяки благодійникам, допомозі великого бізнесу та міській владі. Його вартість складає 2 мільйони гривень, з яких вже зібрали 300 тисяч гривень. Підтримати проєкт можна за посиланням.


Володимир Мельніченко і Ада Рибачук створювали горельєф «Стіна Пам'яті» протягом 13 років.

Зображення: Фонд збереження культурної спадщини АРВМ

У 1982 році незавершену «Стіну Пам'яті» за розпорядженням компартії залили бетоном.

«Стіна пам’яті» станом на 11 серпня 2021 року

18 травня 2018 року на фестивалі Art Week Kyiv презентували перший відновлений фрагмент «Стіни пам’яті», тоді вдалось розчистити 6 м² «Оборони Вітчизни».

 До 16 серпня в галереї «Дукат» триває виставка, присвячена історії створення, збереження та реставрації модерністських мозаїк на Центральному автовокзалі. Там показують ескізи оформлення автовокзалу, архівні та сучасні фото, надані Фондом збереження мистецької спадщини АРВМ і «Київпроектом».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Максим Когутяк для The Village Україна