Міністерство цифрової трансформації повідомляє, що Україна на фінішному етапі запровадження системи СOVID-сертифікатів.

За даними відомства, почався останній технічний етап – це під’єднання України до промислової інфраструктури COVID-сертифікатів Євросоюзу, тобто до спільного середовища для всіх країн, що запускають власні сертифікати.

Українські COVID-сертифікати. Фото: Мінцифри

Паралельно Україна очікує політичного рішення з боку Єврокомісії – так званого equivalency decision, тобто визнання українських COVID-сертифікатів.

«Також Україна здійснює процес взаємовизнання COVID-сертифікатів з Ізраїлем, а його технічній команді ми надаємо консультаційну допомогу – ділимося нашим досвідом в інтеграції з ЄС», – сказали в Мінцифри.


COVID-сертифікати це документи в електронному чи паперовому вигляді, які  містять інформацію про повну вакцинацію, негативний ПРЛ-тест на коронавірус чи про те, що людина перехворіла на COVID-19. Цей документ дозволяє вільно подорожувати до інших країн, які його визнають. Інформація у COVID-сертифікатах розшифровується за допомогою сканування QR-коду.

Українські COVID-сертифікати з'явилися в додатку «Дія» на початку липня 2021 року, але тільки для учасників бета-тестування. Українськи сертифікати уже пройшли успішне технічне оцінювання з боку Європейського Союзу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі