Нові паркувальні зони Києва утворені на основі GPS-статистики, повідомляють у Київській міській раді.

Нові кордони вже відображаються в електронних мапах платформи «Київ Цифровий» та Інспекції з паркування, яка контролюватиме оплату послуги паркування.

Їх визначали за допомогою аналізу даних від програмного продукту Tomtom Move O/D. Підрядник на замовлення міста використав дані для розрахунку та обґрунтування зонування попиту на паркувальні місця Києва.

Місто досліджувало ранковий пік із 07:00 до 10:00, міжпіковий інтервал, вечірній пік із 17:00 до 20:00 та пізній вечір до 23:00.

Так, центральна зона, через нові розрахунки, розширилася з 66 паркувальних майданчиків на 1 451 машиномісце до 224 паркомайданчиків на 4 320 автомобілів. Крім того, створено «острови» І Зони всередині II Зони – в районі «Караваєвих дач» та радіоринку, а також на території у межах Деміївської площі.

Друга зона, так званий прецентр міста, зменшилася з 247 паркомайданчиків на 4 856 машиномісць до 123 майданчиків на 2 847 автомобілів. При цьому вона розширилась географічно.

Ініціатори нових зон вважають, що введення платного паркування у ключових місцях концентрації попиту на поїздки дозволить зменшити кількість поїздок на авто, що здійснюються в центр, та стимулювати перерозподіл у використанні інших режимів переміщення.

Перші зони паркування у Києві були визначені ще у 2011 році й з того часу не змінювались. Нове зонування можна подивитися на інтерактивній карті.


Із1 липня Київ перейшов на безготівкову оплату за паркування. Сплатити за парковку можна через додатки «Київ цифровий», «Приват 24» та Eаsy Pay або через сайти easypay.ua, ipay.ua

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: КМДА