КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» оцифрував процес перевірки та штрафування за неоплачене паркування, повідомляють в КМДА.

Нову електронну систему запустили 1 травня 2021 року. Раніше інспекторам доводилося звірятися з кількома джерелами інформації щодо оплати паркування та виписувати штрафи вручну, але відтепер увесь процес штрафування можна здійснити з планшета за кілька хвилин.

Так, за номером автівки інспектор миттєво перевірятиме оплату паркування. У разі несплати робиться фото для доказової бази. Система також автоматично генерує повідомлення з QR-кодом про притягнення до адміністративної відповідальності. Це дозволяє швидко роздрукувати повідомлення та залишити на місці правопорушення на лобовому склі автівки.

Нова система штрафування інтегрована з Єдиним державним реєстром транспортних засобів, Реєстром адміністративних правопорушень та міським застосунком «Київ Цифровий».

Відтак власники автівок можуть отримувати сповіщення про штрафи з доказовою базою та одразу сплачувати їх. Водіям надається знижка 50% при сплаті штрафу, якщо оплата здійснюється протягом 10 банківських днів з моменту отримання постанови.

У КМДА зауважують, що інспектори не мають доступу до персональних даних водіїв, а вся інформація зберігається в зашифрованому вигляді в міському дата-центрі.


Кабінет міністрів погодив запуск експериментального проєкту, у межах якого реєстрація фізичних осіб-підприємців стане автоматичною, тобто без участі держреєстратора. Наразі процес і відбувається онлайн, але реєстрацію здійснює чиновник, якому надходять запити з додатка.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі