Китай погрожував Україні зупинити поставку щонайменше 500 тисяч доз вакцини CoronaVac, повідомляє Associated Press із посиланням на анонімні джерела.

У чому справа?

За даними АР, Україна приєдналася до заяви понад 40 країн, яку представили на засіданні Ради з прав людини. У ній закликають Китай дозволити негайний доступ незалежних спостерігачів до Сіньцзяна.

Сіньцзян – це провінція у Китаї, де проживають уйгури – представники мусульманського народу тюркського походження. Загалом у Китаї живе приблизно 10 мільйонів уйгурів. 

За даними AP, деякі правозахисні організації заявляють про жорстоке поводження з боку Китаю до уйгурів та інших людей у ​​регіоні. Зокрема, йдеться про те, що принаймні 1 мільйон уйгурів та інших здебільшого мусульманських меншин утримують в таборах «перевиховання» Сіньцзяну. Також, за даними послині Канади Леслі Нортон, владу Китаю звинувачують у примусовій стерилізації, сексуальному та гендерному насильстві та примусовому розлученні дітей з батьками в Сіньцзяні.

Що зробила Україна?

Україні довелось виконати вимоги Китаю та вилучити своє ім'я зі списку держав, які підтримують уйгурів та вимагають допустити незалежних спостерігачів у регіон.

Проте, за даними АР, ситуація ще може змінитися: країни можуть додавати свої імена до заяв чи резолюцій протягом двох тижнів після закінчення сесії Ради з прав людини. Поточна сесія триває до 13 липня. 


Українська фармацевтична компанія «Лекхім» уклала угоду з китайською компанією Sinovac на постачання 5 мільйонів доз вакцини CoronaVac. Вона має прибути в Україну у другій половині 2021 року.

В Україну вже доставили 1,9 мільйона доз вакцини CoronaVac. Цим препаратом роблять щеплення, зокрема, у пунктах масової вакцинації. Станом на 26 червня в Україні працює більше 130 таких пунктів в усіх регіонах країни.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОбкладинкаОлександр Жадан