Реставрацію мозаїк Ади Рибачук і Володимира Мельніченка на другому і третьому поверхах Центрального автовокзалу в Києві завершили, повідомляє Фонд АРВМ.

На цих поверхах залишився ще один етап – післяреставраційне очищення. На цьому етапі фахівці-реставратори спільно з волонтерами очистять колони та панно від шару пилу та бруду, відкривши їх публіці.

Фінальне очищення мозаїк відбудеться 15 червня о 12:00 на Центральному автовокзалі, на проспекті Науки, 1 (станція метро «Деміївська»), на нього запрошують усіх охочих.

«Запевняємо, Clean Day  це незвичайне велике миття реставрованих шедеврів модернізму, а справжня мистецька акція, під час якої ми станемо свідками відродження мозаїчних панно та колон великих українських митців-модерністів Ади Рибачук і Володимира Мельніченка», – повідомили у Фонді АРВМ.

На заході буде один з авторів мозаїк – художник Володимир Мельніченко.

Утім, як сказала у коментарі The Village Україна, художниця Інга Леві, яка бере активну участь в роботах з відновлення мозаїк, залишилося ще реставрувати весь перший поверх вокзалу. Для цього потрібні волонтери.


Центральний автовокзал – головний автовокзал Києва, розташований на Деміївській площі, 3. Збудований в 1957–1961 роках за проєктом архітекторів Авраам Мілецького, Ігоря Мельника й Едуарда Більського. У 1960–1961 роках Ада Рибачук і Володимир Мельніченко зробили для інтер’єрів вокзалу мозаїчні керамічні панно – близько 10. На них зображені київські пейзажі, столичні автотраси, автомобілі й автобуси.

У 2020 році Центральний автовокзал на Деміївській площі та 5 автостанції в Києві продали компанії «Бастіон-груп». Новий власник заявив про намір модернізувати ці станції, роботи почалися з Центрального автовокзалу в жовтні 2020 року. На першому поверсі зроблять маркет-зону та невеликий фудкорт, другому будуть каси та великий фудкорти, на третьому облаштують готель.

Реставрацію мозаїк на Центральному автовокзалі ініціював Фонд збереження культурної спадщини Ади Рибачук і Володимира Мельниченка. Реставраційні роботи тривали з грудня 2020 року. До них долучилися реставратори й волонтери.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ФотоФонд АРВМ