На Центральному автовокзалі в Києві почали відновлювати мозаїку Ади Рибачук та Володимира Мельніченка, повідомляють художники та реставратори, що беруть участь в процесі.

Реставраційні роботи почали в лютому 2021 року. Першочерговою задачею для реставраторів є укріплення аварійних елементів мозаїки, щоб оригінальний декор більше не втрачався.

У ході робіт перед майстрами постало питання: що робити із фрагментами мозаїк, що колись були пошкоджені, але відновлені зусиллями працівників автовокзалу? Майстри вирішили зберегти неавторські вставки на колонах – «як свідчення часу, усіх тих років, що пройшли з моменту створення мозаїки».

У реставраційних роботах беруть участь Фонд збереження культурної спадщини Ади Рибачук та Володимира Мельніченка, реставратори студії GurinBrothers, київські художники та дизайнери.


Центральний автовокзал – головний автовокзал Києва, розташований на Деміївській площі, 3. Збудований в 1957–1961 роках за проєктом архітекторів Авраам Мілецького, Ігоря Мельника та Едуарда Більського. У 1960–1961 роках Ада Рибачук та Володимир Мельніченко зробили для інтер’єрів вокзалу мозаїчні керамічні панно – близько 10. На них зображені київські пейзажі, столичні автотраси, автомобілі й автобуси.

У 2020 році Центральний автовокзал на Деміївській площі та 5 автостанції в Києві продали компанії «Бастіон-груп». Новий власник заявив про намір модернізувати ці станції, роботи почалися з Центрального автовокзалу в жовтні 2020 року. Їх планують завершити в березні 2021 року.

На першому поверсі зроблять маркет-зону та невеликий фудкорт, другому – будуть каси та великий фудкорти, на третьому – облаштують готель. Авторську мозаїку Ади Рибачук та Володимира Мельніченка в інтер’єрі вокзалу збережуть.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: GurinBrothers, Інга Леві, АРВМ