Кабмін схвалив законопроєкт про регулювання нестандартних форм трудових відносин, зокрема роботи фрилансерів, повідомляє Мінекономіки.

Пропонують використовувати нову форму трудового договору – договір із нефіксованим робочим часом. Цей договір можна буде укладати в тих випадках, коли завчасно не можна визначити види, обсяги та періоди виконання роботи.

У договорі працедавець і працівник зможуть визначати час , обсяг та режим виконання роботи. А оплата за роботу буде тоді, коли вона вже фактично виконана. 

Також працівник отримає всі права та гарантії, передбачені законодавством про працю. Зокрема, щодо належного режиму роботи, часу відпочинку, порядку прийняття на роботу та звільнення з неї, виплати заробітної плати. Крім того, законопроєктом передбачена гарантована мінімальна кількість оплачуваних годин на місяць.


У Мінекономіки кажуть, що наразі фрилансери здебільшого оформлюють цивільно-правові договори. Ці договори позбавляють їх деяких прав і гарантій. 

50% українських фрилансерів щомісяця заробляють по 400–600 доларів. Приблизно 50% усіх фрилансерів на платформі – дизайнери та програмісти. При чому кількість розробників за останні 10 років збільшилася втричі. Мають попит сьогодні також копірайтери, маркетологи та перекладачі.

У лютому 2021 року Верховна Рада ухвалила закон про дистанційну та надомну роботу. ДИСТАНЦІЙНА передбачає, що людина може вільно обирати місце роботи й на власний розсуд організовувати робочий процес. А НАДОМНА передбачає закріплене робоче місце вдома, яке не можна залишати без погодження з керівництвом, а також слідування правилам внутрішнього трудового розпорядку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі