Громадський простір відпочинку під Києвом The Riverbird’s Nest, який улітку спалили невідомі, почали відновлювати. Збір коштів для відбудови почав швейцарський режисер і співзасновник галереї The Naked Room Марк Вілкінс. Про це він сам розповів The Village Україна.

The Riverbird’s Nest – це громадський простір для відпочинку з дерев’яним будинком, який почали будувати влітку за 60 кілометрів від Києва, біля села Витачів.

The Riverbird’s Nest на початку будівництва. Фото: Марк Вілкінс

Вілкінс запустив проєкт у липні разом із партнером. Усі охочі могли взяти участь у краудфандингу й профінансувати половину витрат на будівництво, повна вартість якого становила приблизно 56 тисяч євро. The Riverbird’s Nest планували здавати в оренду для відпочинку та проводити там івенти.

Будинок після пожежі. Фото: Марк Вілкінс

Наприкінці літа громадський простір The Riverbird’s Nest, який уже майже добудували, спалили невідомі. «Вважаємо, що спалили будинок ті, хто має через нас проблеми. Ми активні в Києві щодо нелегальних забудов і нелегальних приватизацій. І переконані, що ця атака здійснена в стилі мафії 90-х. Це помста за нашу активістську діяльність проти незаконного будівництва», – коментував Вілкінс для The Village Україна.

Візуалізація майбутнього будинку. Фото: Марк Вілкінс

Тепер будинок почали відновлювати й знову почали збір коштів, хочуть зібрати 25 тисяч доларів, які втратили в пожежі. Підтримати проєкт може кожен на краудфандинговій платформі.

Дизайн будинку оновлять, але він буде таким же екологічним, як планувалося спочатку. «Ми збудуємо його надійнішим і красивішим, але за тими ж принципами дизайну й екологічності, відкритості та оптимізму».

Візуалізація майбутнього будинку. Фото: Марк Вілкінс

Будівля матиме площу 75 м², велику терасу та панорамні вікна з краєвидом на Дніпро. Стіни хочуть зробити з блоків із пресованого жита, виготовлених в Україні, які мають позитивний екологічний слід. У будинку також будуть дві спальні, дві спальні-галереї для друзів чи дітей, камін і відкрита кухня. The Riverbird’s Nest вміщатиме одночасно сім’ю з 4 людей, а також до 8 гостей.


Марк Вілкінс – швейцарський режисер, який жив у Берліні та Нью-Йорку, але у 2016-му вирішив переїхати до Києва. Вілкінс є співзасновником галереї The Naked Room.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі