The Village Україна розповідає про нову галерею сучасного мистецтва The Naked Room, яку відкриють на вулиці Рейтарській 14 грудня.

The Naked Room – професійна галерея, де експозицію можна роздивитися за кавою чи келихом вина, придбати витвір мистецтва чи книгу.

На створення нової локації на культурній карті міста засновників надихнула вулиця Рейтарська. «Без Рейтарської не було б The Naked Room. Київ ще не має свого «культурного серця», але ми бачимо, що воно прокидається на цій вулиці. Разом з The Naked Room ми хотіли б підтримати її розвиток та стати сусідами улюблених місць у місті», – розповідає співзасновник галереї режисер Марк Вілкінс.

 The Naked Room

Де: вулиця Рейтарська, 21

Коли: щодня з 8:00 до 23:00

Facebook

The Naked Room: Марк Вілкінс – співзасновник, Маріанна Факас – директорка, Лізавета Герман і Марія Ланько – кураторки

У приміщенні дореволюційного будинку, де розташована галерея, була невелика кравецька майстерня, що шила класичні костюми. Коли цей простір звільнився, засновники The Naked Room зрозуміли, що це й буде локацією для майбутньої галереї.

«Одразу після цього ми запросили всіх наших друзів відсвяткувати. Кімнати були порожніми. Ми зірвали старі шпалери і тому почали називати простір The Naked Room (оголена кімната – англ). Спочатку це було просто по фану, а потім ми зрозуміли, наскільки добре це ім’я відповідає нашому баченню галереї: сирого місця, яке не приховує шрамів минулого або красу своєї недосконалості. Голий простір, готовий бути одягнутим художниками, яких ми виставляємо», – розповів Марк.

Оформленням простору займався дизайнер Еміль Дервіш. Спеціальний візуальний стиль галереї розробляли в 3Z Studio.

За програму галереї відповідають кураторки Лізавета Герман і Марія Ланько, які раніше працювали над великими виставковими проектами у НАМУ та Мистецькому Арсеналі. Коло митців, чиї експозиції можна буде бачити в The Naked Room, вони окреслюють як «художників нашого покоління». Це стирає обмеження щодо віку, належності до певних напрямків мистецтва. «Для нас важливо те, що вони однаково гостро відчувають зв’язок із сьогоденням», – розповідають кураторки.

Першою у галереї представлена експозиція двох фотосерій «На межі» Олени Субач (лауреатка премії New East Photo Prize) та «Львів – Божа Воля» В’ячеслава Полякова (нагороджений Vienna Photobook Festival Award). Це перша персональна виставка художників в Україні. Вона триватиме з моменту відкриття і до 24 січня. Експозиції змінюватимуть раз на місяць.

У просторі галереї є The Naked Bar, створений командою Foodies. Тут гостям пропонуватимуть коротке меню кавової класики та східні чаї, а також винну карту, яку оновлюватимуть.

The Naked Room має книжковий корнер, який курує IST Publishing. Тут можна буде придбати книги про сучасне мистецтво, архітектуру, фотографію, дизайн, а також комікси. Засновники видавництва обіцяють допомагати з вибором – особисто консультувати гостей та залишати до кожної книги записку з поясненнями, чому її варто прочитати.

Крім того, у просторі планують запустити лекторій, кінопрограму та спеціальні події, які відбуватимуться між змінами експозицій. Такий формат назвали The Naked Statement: це будуть одноденні pop-up виставки, професійні portfolio review для художників, вечірки та сесії The Naked Portrait.