Школа міських проєктів «Урбанина» опублікувала візуалізацію реконструкції вулиці Верхній Вал на Подолі з облаштування нового річища вздовж Глибочицького колектора.

Ідею перетворення Верхнього Валу розробили на курсі «Урбан дизайн» щодо Кожумяцької площі / «Урбанина»

«Під Валами в старому колекторі протікає річка Глибочиця, яка вже півтора століття не бачила денного світла. Колись її закрили через сморід, бо в неї зливали весь непотріб, а потім перетворили на частину дощової каналізації. Але через зміну клімату зливи щоразу стають сильнішими, і подібні системи вже не витримують навантаження. Вихід є – повернути Глибочицю на поверхню. Тоді вона стане природним резервуаром, який зможе вбирати в себе дощову воду, а брудна вода з навколишніх вулиць очищуватиметься через річковий ґрунт», – пояснюють експерти.

Для цього не потрібно руйнувати старий колектор або розривати бульвар, пояснюють в «Урбанині». Достатньо лише зробити Верхній Вал пішохідним і створити вздовж нього нове русло.

«Таким спосоом ми розширимо територію бульвару й обєднаємо його з активними фасадами будинків, створивши єдиний затишний пішохідний простір з чотирма новими площами», – додають урбаністи.

Попередня ідея студентів курсу «Агентів змін», яку вони представили на фестивалі «Урбанина» в 2019 році, передбачала, що Глибочицю розкриють, зруйнувавши колектор.

Глибочицький колектор на Подолі є пам’яткою архітектури та містобудування: це означає, що його не можна руйнувати.


У КМДА ще в 2017 році казали, що планують реконструювати колектор і Вали.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі