У Маріуполі з’явився мурал, присвячений проблемі домашнього насильства.

Це робота українського мураліста Олександра Корбана, яку він створив за ініціативи Фонду народонаселення ООН в Україні.

Назва муралу – «Назустріч щастю». На ньому зображена героїня, яка уособлює всіх жінок, що розірвали коло насильства й почали нове життя. Пташка символізує її душевний стан: вона вирвалась із ситуації домашнього насильства.

Надихнули на ідею слова однієї із жінок, яка отримала допомогу в одному з притулків Фонду: «Що я можу порадити жінкам, які опинилися в схожих ситуаціях? Не боятися. Повірити в себе. Та йти далі».

Мурал у Маріуполі третій в Україні, створений завдяки Фонду народонаселення ООН, як частина інформаційної кампанії Розірви коло, перші два з’явилися в Миколаєві та Лисичанську в 2019 році.


 В Україні з 2017 року запроваджена кримінальна відповідальність за домашнє насильство.

Від початку 2020 року поліція Києва зафіксувала понад 7 тисяч звернень щодо домашнього насильства – це на тисячу більше, ніж за попередній рік. За даними ООН, кожна шоста жінка в Україні пережила принаймні одну з форм насильства протягом останніх 12 місяців.

У березні редакція побувала в одному з притулків для жінок у Києві й поспілкувалися з його керівницею та жінкою, яка нині там проживає. Читайте про це в матеріалі «ВИ НЕ МАЄТЕ ЗНАТИ, ДЕ ВІН. Репортаж з притулку для жінок, які постраждали від насильства».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ГАРЯЧА ЛІНІЯ З ПРОТИДІЇ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА працює цілодобово за телефонами: 15-00 та 272-15-00.