Проект оновлення громадського простору Подільського району «Любий Поділ» представило архітектурне бюро Sergey Makhno Architects. Це спільний проект бюро та «1+1 Media», розповідає засновник студії Сергій Махно в інтерв'ю The Village Україна.

Простір біля Житнього ринку / візуалізація проекту «Любий Поділ»

Мета «Любого Подолу» – оновити громадський простір Подолу у межах вулиць Нижній Вал, Верхній Вал, Оленівська та Ярославська.

«Ми спільно з «1+1 Media» розробили пропозицію – взяти кілька вулиць на Подолі й трансформувати їх у сучасний громадський простір. Проект не потребує великих архітектурних змін, ми не пропонували побудувати десять нових будівель. Навпаки – це можливість показати, що для змін у місті потрібно не так багато. Просто взяти вулиці і трохи привести їх до ладу», – коментує Махно.

Громадський простір на вулиці Ярославській, 2 / візуалізація проекту «Любий Поділ»
Верхній Вал і Нижній Вал / візуалізація проекту «Любий Поділ»

Також проект передбачає трансформацію простору поблизу Житнього ринку. «Напроти Житнього ринку передбачалася рухома кінетична скульптура, яка римувалася б із увігнутою формою даху ринку. Велике житнє поле – як сади Семіраміди. Це не дорога ідея – просто плівка на розтяжках, яка ворушиться завдяки вітру», – пояснює Махно.

Окрім того, у проекті є ідея повернути у середовище Подолу річку Глибочицю, що протікає під бульваром на Нижньому та Верхньому Валі. «Прямо під бульваром на валах тече річка Глибочиця, і ми хотіли повернути її в цей простір. Була пропозиція зробити це буквально – відкрити річку, показати її через скляну платформу», – розповідає Махно.

Верхній Вал і Нижній Вал / візуалізація проекту «Любий Поділ»

Утім, наразі проект не реалізують. «Ми оформили концепцію, знайшли частину спонсорів і були готові його реалізувати, але досі не отримали офіційного погодження від місцевої влади Подолу», – додає Махно.

 Більше про проект та роботи Sergey Makhno Architects – в інтерв'ю The Village Україна.

Обкладинка та візуалізації: Sergey Makhno Architects