Франк Петер Вільде – берлінський стиліст, дизайнер та активіст за права людини, який уже понад рік підтримує Україну у війні проти РФ, щодня викладаючи тематичні селфі зі свого ліфта. Вільде почав флешмоб 22 лютого 2022 року, привернувши увагу до можливого повномасштабного вторгнення Росії за допомогою маски з Володимиром Путіним, відтоді він регулярно нагадує про тему війни через луки з ліфта. У процесі використовує одяг українських брендів, колаборації з українськими митцями й дизайнерами, а також нагадує, що РФ – держава-терорист.

На відзначення першої річниці роботи благодійної платформи United24 Франк Петер Вільде здійснив візит до України. Під час розмови 5 травня в Києві ми розпитали його про понад рік його ініціативи, другу поїздку до України та першу публікацію The Village Україна, що привернула увагу медіа до Франка. 

YOU CAN READ THIS PIECE IN English.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

– Це твоя друга поїздка до України, так? Яка була перша?

– Це мій другий візит, але певним чином і перший. Адже перший раз я був у Києві років 10–15 тому, точно вже й не згадаю. Я був тут упродовж трьох днів на комерційній зйомці.

Такий спогад залишився: я взяв зі столу [в ресторані] карафку та зробив ковток, але виявилося, що там була горілка, а не вода. [сміється] Я навіть повірити не міг, прямо посеред дня! [сміється]

– Це більше стереотип про Росію, але я можу уявити, що і в Києві є такі заклади. [сміється]

– Зрештою, це було 15 років тому. Київ зараз має зовсім інший вигляд, ніж тоді. Коли приїздиш у місто, є відчуття, що ти приїхав в одну з європейських столиць. Як Париж, Лісабон тощо.

– Так, тому що це і є європейська столиця. Якщо це не надмірно чутлива інформація, ти можеш розповісти, коли саме приїхав?

– Так, я приїхав цього ранку [5 травня].

– З таймінгом пощастило, враховуючи вчорашню ракетну атаку РФ на Київ. Чи були в тебе сумніви щодо поїздки? Що переконало, що треба наважитися?

– Якщо чесно, то сумніви були. Але не так про обстріли, радше про мій графік. З Києва я вирушаю до Варшави, де в мене буде велика комерційна зйомка. Тому врешті-решт вдалося організувати все так, щоби мені було зручно.

Я дуже радий, що United24 допомогли мені з цим, це прекрасна організація, яка відзначає перший день народження. Тож я подумав, що було б прикро, якби я не приїхав до Києва. Я зробив усе, щоб це сталося. А вони допомогли мені з логістикою подорожі: з Берліна я вирушив до Варшави, із Варшави – до Хелма, а звідти на нічному потязі до Києва. Я завжди хотів повернутися в місто, тож радий, що я зараз тут.

– Ти згадав про питання робочого графіку, мене також цікавить контент-план твого проєкту [«Щоденник війни»]. Тобі довелося заготувати контент наперед?

– Так! Я запланував кілька речей. Наприклад, публікація, яка вийшла сьогодні, присвячена виставці українського мистецтва, яка почнеться в Берліні [12 травня]. Я зняв цю світлину три-чотири дні тому, ми заздалегідь запланували пост. Узагалі я нікому не казав про поїздку до України, я зберігав її в таємниці, навіть від моєї команди.

Але так, ми підготувалися. Це не нова річ для нас, ми вже планували пости заздалегідь: наприклад, коли я планував поїздку до мами. Мене не було в місті, але я однаково опублікував фото. Не хотілося робити паузи в проєкті.

– Ще раз подякую тобі за підтримку, це дійсно дуже важливо. Особливо зараз, коли на заході зростає так звана «втома від України».

– Ми не можемо цього приймати! Я намагаюся робити для цього все можливе. В інстаграмі можна побачити лише маленьку частину нашої роботи. Власне, робити фото – це не так складно. Але іноді світлини потребують більше часу, іноді я повинен змінювати їх залежно від ситуації.

Наприклад, кілька місяців тому, коли Росія влаштувала масову ракетну атаку на Україну, я був у шоку, я ридав цілий ранок. Я просто не хотів робити фото: що б я не запостив, це було б про мене, а не про цю трагедію. Тому я вирішив зробити дещо, чого я досі не робив, – я вирішив позбутися себе й опублікував фото з написом «Росія – держава-терорист» (Russia Is A Terrorist State), виконаним червоною помадою.

– Це фото нагадало мені про перше селфі з твоєї серії з маскою Путіна, яке ти називав триб’ютом фільму Ніколаса Рога [«А тепер не дивися»].

– Так, причому це було ще за два дні до [початку повномасштабного вторгнення РФ до України].

– Розкажи, як саме ти взаємодієш з українськими брендами? Виглядає так, ніби ви робили великий масив робити з пошуку та кураторського відбору.

– Дійсно, це багато роботи, але я роблю це не сам. Олександра [Марченко] мені багато в чому допомагає. Власне, це була її ідея з публікацією «Росія – держава-терорист».

Ми також працюємо з нею над окремим проєктом. Не хочу вдаватися в деталі, але ми зберігаємо всі речі, які використовуємо в серії, щоб колись можна було провести спеціальну виставку. Для мене це натхнення, що Україна продовжує розвиватися під час війни…

Якщо повернутися до твого попереднього запитання, то я зазвичай кажу, що Україна ніби звалилася на мене. Це було частково доля випадку, але для мене відразу було очевидно, що я повинен підтримувати Україну. Як я казав у першій розмові із The Village Україна: «А чому я не повинен підтримувати Україну?»

– І ти також казав, що частково мотивацією була боротьба України за свободу, адже ти також багато знаєш про свободу.

– Про свободу я знаю все. Я переконаний, що в диктаторському режимі, у державі, яка пригнічує свій же народ, неможливо реалізувати весь потенціал людей на благо всього суспільства. Краще, коли людей підтримують у прагненні створювати щось прекрасне. Але краси ніколи не вийде з пригнічення.

Думаю, це головне для Путіна та Росії – пригнітити Україну. Адже приклад України доводить, що можливо будувати квітучу й успішну країну, повну краси й любові, не обмежуючи людей, не пригнічуючи їх і не забороняючи їм висловлювати свою думку.

Тому так, для мене цей проєкт почався волею випадку, але я дуже радий цьому. Коли ви опублікували першу публікацію про мене, мушу визнати, я не знав, що таке The Village Україна. Але потім моя знайома артдиректорка з української рекламної агенції надіслала мені повідомлення: «Про тебе написав The Village Україна!» Вона надіслала мені лінк, я подивився і такий: «Вау, це дуже круто! Вони обрали гарні світлини, гарно їх об’єднали, гарно оформили все…» Це було класно. Це ти публікував?

– Це була наша команда соцмереж, але я передам їм вітання від тебе.

– Ти маєш їх похвалити за це! Якщо чесно, я був дуже стомлений, коли ми готували матеріал. Я запропонував зідзвонитися у Skype, але, на жаль, тоді не було такої можливості. Але коли ви опублікували пост, інтерес до мого проєкту почав рости. Кількість моїх читачів [в Instagram] виросла з 4 тисяч до 78 тисяч. Тоді цю історію почали підхоплювати інші медіа, включно з Vogue та Marie Claire… Тоді її помітило українське телебачення…

Невдовзі після 24 лютого я волонтерив на центральному вокзалі Берліна, ми зустрічали там українців, які прибували до Німеччини. Тоді я почав більше взаємодіяти зі спільнотою українців у Берліні та переселенцями з України…

Короткометражний фільм Uprooted

– Ти також долучився до створення фільму Uprooted про українців, які знайшли прихисток у Німеччині.

– Так, причому це була команда із 60 українців, з України не були тільки я і мій асистент. Тож я намагався допомогти, як міг.

Також на початку [повномасштабного вторгнення РФ до України] я працював над комерційною зйомкою у Варшаві, я був дуже натхненний тим, як українцям допомагали поляки. У цей час німецькі політики сиділи на телебаченні й казали: «Ми не знаємо, чи треба нам у це вв’язуватися, бла-бла-бла…» Я тоді написав на фейсбуці, що я соромлюся мого уряду. Коли вони вирішили надіслати Україні 5000 шоломів…

– А як ти оцінюєш підтримку Німеччини зараз?

– Вона вже краща. Але, наприклад, ти, мабуть, бачив, що нещодавно я закликав надати Україні військові літаки. Певно, я був одним із перших у Німеччині, хто закликав надати Україні [танки] Leopard: «Вивільніть леопардів!». Пригадую, я тоді був на одному з мітингів «Віче» [української спільноти Берліна, – ред.], мені почав хтось казати: «Але надання зброї Україні призведе тільки до розростання війни!», я просто відповів, що так не буде. Тільки затримка та непевність зараз коштує життів українців.

Гадаю, врешті-решт, це й питання життів російських солдатів. Адже щойно Росія усвідомить, що вона не може перемогти – а вона не може перемогти, – вони одразу ж заберуть своїх солдатів з України. Тому люди, які закликають не надавати озброєння Україні, насправді тільки затягують цю війну. А українці щодня платять високу ціну власною кров’ю.

– Ми вже згадували про питання втоми від України, у Берліні при цьому почали збиратися окремі мітинги проти надання нам військового озброєння. Чи стало тобі складніше через це комунікувати зі своєю аудиторією в Німеччині?

– Мені – ні. Я просто використовую свій голос. Якби я цього не робив, я б потім пошкодував. Тому я підтримую заходи «Віче» в Берліні.

Для мене це також виклик, тому що я не спікер, не звик виступати на публіці. Я насправді сором’язливий хлопець. Але коли мене запросили виступити на мітингу «Віче», я подумав: «Треба це зробити, Френку!» Якщо в Німеччині досі є ці дивні люди, ці політики лівого спрямування, які розповідають по ТБ, що треба припинити допомогу Україні й говорити з Путіним, то треба, щоб хтось сказав щось у відповідь. Адже підтримка маніфесту миру на цьому етапі – це підтримка обмеженню свободи, тероризму й диктатурі.

– Я хочу наостанок запитати про непросту тему, але я знаю, що вона дуже важлива для тебе, – тема репрезентації та прав ЛГБТК+-спільноти. Нещодавно в Збройних силах України почалася дискусія щодо репрезентації всього розмаїття українських військових, зокрема через законопроєкт про цивільні партнерства. Навіть створили окремий Twitter-акаунт, який розповідає про відкритих геїв і лесбійок у ЗСУ, показуючи, що ці люди є і що їхні права слід поважати. Що б ти сказав молодому українському солдату з ЛГБТК+-спільноти, який зараз перебуває на фронті?

– Це дійсно дуже особисте. Але я переконаний, що альтернативи камінг-ауту немає, принаймні з мого досвіду. Я співпрацюю із ЛГБТК+ військовими, вони надсилають мені свої шеврони, я також використовував їх на своїх світлинах…

Врешті-решт, я вважаю, що це одностатеві партнерства – це невіддільна частина вільного, сучасного та демократичного суспільства. Особливо важливо це під час війни. Адже є трагічні ситуації, коли одностатеві партнери втрачають коханих і не мають доступу до них у лікарнях…

Це трагедія. Але це якраз причина, чому ми не повинні зупинятися. Я завжди кажу, що демократія починається з питань сексуальності. І, до речі, це одна з головних речей, що відрізняють Україну від Росії. Адже у РФ держава узаконила гомофобію, минулого літа вони ще більше посилили це у своєму законодавстві. А Україна на зовсім іншому шляху, ми повинні підтримувати Україну в цьому процесі.

Фото: Франк Петер Вільде
Колаж: Дарина Лисак