Уже майже місяць як регулярні відключення світла стали нашою новою реальністю. Як зробити свою оселю незалежною від аварійних чи планових вимкнень електрики? Розбираємо варіанти для приватних будинків і квартир.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Приватний будинок


Цієї зими власники своїх будинків мають явні переваги в порівнянні з мешканцями багатоповерхівок. Приватні будинки часто мають автономне водопостачання та систему опалення. І тепер їм варто лише похвилюватися про незалежне електроживлення. Ось головні варіанти.

Сонячні електростанції

Що це нам дасть

Залежно від потужності станції, споживання будинку та погодних умов сонячна електростанція може дати або повну автономію в електроживленні, або принаймні можливість не відчути відключення світла від мережі на кілька (надцять) годин.

Чи для всіх підходить

Сонячну станцію можна під’єднати на майже будь-який будинок за окремими винятками, розповідає The Village Україна виконавчий директор компанії «Сонячні системи» Святослав Марков.

«Маючи досвід реалізації 400 проєктів, можу сказати, що є десь 2% будинків, на які не можна встановити сонячні панелі та якось адекватно та безпечно адаптувати їх до внутрішньої мережі. Які це випадки? Сценарій перший: наприклад, стоїть у Києві величезна багатоповерхівка, яка постійно кидає тінь на внутрішнє подвірʼя приватного будинку, куди взагалі не пробивається сонце. Сценарій другий: дах будинку перебуває в аварійному стані. Тоді треба спочатку відремонтувати дах, а тільки тоді встановлювати панелі. Усі інші сценарії, включно з розташуванням сторін світу, можна інженерно обіграти завдяки побудові додаткових конструкцій на подвірʼї або змінних конструкцій на дахах», – каже Марков.

Як обрати

Обладнання для сонячної електростанції складається із:

  • сонячних панелей;
  • системи кріплення для панелей (на даху будинку чи на землі поряд);
  • інвертора – тобто пристрою, який перетворює постійний струм від сонячних панелей на змінний струм 220 вольтів, яким ми користуємося в побуті;
  • акумуляторів, які зберігають енергію й дають можливість користуватися світлом, коли сонця немає.

Фахівець Марков каже, що вибирати треба не окремі компоненти, а систему загалом.

«Коли ви задумуєтеся над власною сонячною станцією, то треба зрозуміти, наскільки ця сонячна станція буде відповідати вашому будинку. Для цього потрібно знайти місцеву інсталяторську компанію, яка дослідить вашу енергопотребу, можливість встановлення сонячної станції, дасть кошторис будівництва та прогноз, чи цього обладнання буде достатньо для того, щоб покрити потреби – це потреба в автономності на випадок зникнення світла або переведення будинку на максимальне використання енергії сонця щодня».

Під час вибору обладнання враховуватимуть такі параметри:

  • площа даху

Від цього залежить, скільки панелей можна буде там встановити й, відповідно, якої максимальної потужності буде станція.

  • споживання будинку (скільки електроенергії використовується протягом дня та скільки приладів треба одночасно вмикати)

Від цього буде залежати, якої потужності вибрати станцію та якої місткості акумулятори для зберігання.

За словами Маркова, середній будинок площею до 150 квадратних метрів споживає від 300 до 500 кіловатів на місяць. Більший будинок площею від 200 до 300 квадратних метрів споживає понад 1000 кіловатів на місяць.

Утім, у разі відключень світла власники будинку мають відповідально ставитися до споживання, якщо хочуть, щоб енергії їм вистачало.

«Наприклад, ви споживаєте 300 кіловатів на місяць, відповідно, приблизно 10 кіловатів на день. Щоби візуалізувати, на скільки вам вистачить енергії, порівняймо акумулятори з відром води обʼємом 10 літрів. Ми можемо всі ці 10 літрів води взяти й відразу розлити. А можемо щогодини з відра по одному літру витрачати. У такому разі нам вистачить цього відра на 10 годин. Якщо ми ще зменшимо споживання, наприклад, до півлітра на годину, то тоді нашого резерву вистачить на 20 годин», – пояснює експерт.

Ціна

Обладнання та встановлення електростанції під ключ коштує від 7 до 25 тисяч доларів.

«Якщо ми беремо середньостатистичний будинок на 150 метрів зі споживанням 300–500 кіловатів, тоді ціна повного комплекту обладнання нам обходиться від 7 до 12 тисяч доларів. Це буде давати можливість прожити в цьому будинку 24 години в повній автономії. Якщо це будинок від 300 до 500 квадратів, який споживає від 1 до 2 тисяч кіловатів, то станція обійдеться від 15 до 25 тисяч доларів. До ціни входять послуги з монтажу та підбору», – каже фахівець.

Сонячна енергія є безоплатною, однак говорити про самоокупність такої станції без застосування «зеленого тарифу» не варто, вважає Марков.

«Ця система будується не заради економії, а заради безпеки. Бо вартість електроенергії із загальної мережі – 1,68 гривні – це суперсоціальна ціна. Такої дешевої енергії майже ніде немає у світі. Це насамперед пояснюється атомною генерацією та політичним рішенням держави не підвищувати тарифи. Ціна власної генерації від сонячної станції починається із 7 тисяч доларів. А термін її експлуатації – 10–15 років. Окупиться же вона, враховуючи чинні ціни на електроенергію, за більше ніж 15 років».

Генератори

Якщо ви не готові витратити відразу 7 тисяч доларів або більше на сонячну станцію, то є більш бюджетне, хоча й менш екологічне рішення – генератори.

Що це нам дасть

Залежно від виду та моделі генератора, від чотирьох до дванадцяти годин роботи обмеженої кількості електроприладів.

Чи для всіх підходить

Обмежень на використання генераторів у приватних будинках немає. Головне – бути готовими до шуму та запахів пального. Також слід врахувати, що через надвеликий попит генератори стали дефіцитним товаром на ринку. Замовники очікують нові постачання з-за кордону за три тижні – місяць, кажуть продавці.

Як обрати

За різновидом пального, на якому вони працюють, генератори поділяють на чотири види:

  • бензинові
  • дизельні
  • газові
  • двопаливні (працюють на бензині та на газі)

«Якщо ми говоримо про приватний будинок, то зазвичай люди обирають або дизельний генератор, тому що він мало споживає пального, хоч водночас і більше шумить, і коштує дорожче, ніж бензиновий на 60–70%; або класичний бензиновий генератор, до якого теж можна підʼєднувати автоматику, щоб він запускався автоматично [після відключення світла в будинку]. Рідше люди купують бензогазовий варіант. Це для тих, хто хоче заморочуватися з газом. Газові генератори – більш небезпечні. Якщо людина не знає, як із цим працювати, то краще з газовими справу не мати. Якщо ви маєте розуміння, як працювати з балоном, перемикачем, підʼєднанням шлангів, то тоді ніяких проблем не має бути», – розповідає The Village Україна керівник інтернет-магазину Storgom Олексій Чечель.

Бензинові генератори своєю чергою бувають звичайні й інверторні. Останні є більш економні, довговічні, мають більш компактні розміри й працюють не так гучно, як класичні. «Це сучасні валізки компактного розміру та невеликої ваги з маленьким споживанням пального. Вони найменше шумлять з усіх представлених на ринку. Відповідно, вони й дорожче коштують», – зазначає експерт.

За його словами, віддають перевагу інверторним генераторам власники будинків, які планують під’єднати невелику кількість не надпотужних приладів.

Генератор не може працювати безперебійно невизначений термін, йому треба давати «відпочити». Інверторний працює без перерви 4–5 годин, звичайний бензиновий – 7–8 годин, дизельний найдовше – до 12 годин.

Під час вибору генератора також варто звернути увагу на те, як він запускається. Генератори з ручним пуском треба заводити, із силою потягнувши за шнурок або смикнувши на ручку. Простіше вмикаються генератори з електростартером – поворотом ключа або кнопкою.

«Також генератори відрізняються за кількістю фаз струму. Бувають однофазні й трифазні генератори. Трифазні генератори підключаються до трифазних приладів. Наприклад, якщо в будинку стоїть трифазний котел, то, відповідно, і генератор потрібен трифазний. Якщо трифазного обладнання немає, то зазвичай люди обирають однофазні генератори», – додає Чечель.

Під час вибору генератора треба розрахувати, якої потужності вам вистачить для ваших потреб. Для цього треба зрозуміти, які саме прилади ви плануєте до нього підключати в разі відключення електроенергії.

«Наприклад, помпа, котел, мікрохвильовка, освітлення. Залежно від того, скільки кіловатів енергії сумарно споживають ці прилади, такої потужності генератор вам і потрібен», – зазначає фахівець.

Ціна

На ціну впливає тип генератора, наявність або відсутність електростарту та його потужність.

Звичайні бензинові генератори потужністю 2–3 кіловатів коштують від 20 до 30 тисяч гривень; на 5 кіловатів – 38–43 тисячі; на 6–7 кіловатів – 50–60 тисяч.

Інверторні бензинові генератори на 1 кіловат коштують від 20 тисяч, на 2–3 кіловати – 30–40 тисячі, на 7 кіловатів – до 100 тисяч гривень.

Дизельні генератори на 3 кіловати коштують від 40–45 тисяч гривень, на 5–7 кіловатів – 50–100 тисяч.

Газові генератори на 2–3 кіловати коштують 17–25 тисяч гривень, на 5–7 кіловатів 35–50 тисяч.

Окрім вартості самого пристрою, також треба враховувати вартість і споживання пального, на якому він працює. Так, дизельні генератори вважаються більш економічними, ніж бензинові.

«Наприклад, найпопулярніше рішення для приватного будинку – це дизельний генератор на 7 кіловатів. Якщо його навантажувати максимально, то він буде зʼїдати 2–2,5 літри дизеля, а це 100 гривень на годину. Якщо ми говоримо про генератор на 2–3 кіловати, то він споживатиме 1,5 літра на годину, тобто 50–60 гривень. Електроенергія від бензинового генератора буде дорожча. Найдешевше пальне зараз – це газ, він на заправках коштує 24 гривні. Але споживання газу на 15% більше, ніж бензину. Якщо генератор на бензині витратив би 1 літр, то на газу витратить 1,2 літра», – зазначає Чечель.

Квартира


Зробити квартиру повністю енергонезалежною майже неможливо, але є кілька варіантів на час тимчасових відключень світла.

Зарядні станції

Найбільш вдалим рішенням для квартири експерти називають зарядні станції (або мобільні батареї). Це потужні павербенки, від яких можуть живитися побутові прилади. Заряджаються такі станції від загальної мережі. Залежно від бренда, на це їм потрібно від 1,5 до 4 годин.

Що це нам дасть

Зарядна станція не зробить квартиру повністю автономною, але дасть змогу підтримати роботу гаджетів, Wi-Fi-роутера та, з огляду на потужності та місткості батареї, ще кількох побутових приладів.

Чи для всіх підходить

Оскільки такий акумулятор заряджається від загальної мережі, то врятує він тільки під час планових відключень, а не від повного та тривалого блекауту. Продавці зарядних станцій кажуть, що на цей товар теж спостерігається дефіцит.

Як обрати

Два головні параметри – це потужність (від цього залежить, скільки приладів можна підʼєднати до станції одночасно) та місткість батареї (від цього залежить, скільки часу зможе пропрацювати станція).

«Якщо власник квартири просто хоче заряджати ноутбук, мобільний телефон, то може брати найменшу станцію на 300–500 ватів. Якщо він хоче, щоб працював електрочайник, то це зарядна станція має бути вже на приблизно 2 кіловати. Але електрочайники дуже потужні, вони здебільшого споживають на 1,8–2 кіловати. Тому краще підʼєднувати мікрохвильовку, якщо ви хочете щось розігріти або приготувати. Для гаджетів і мікрохвильовки потрібно від 500 ватів, а краще – 1–1,4 кіловата. Якщо треба холодильник приєднати, тоді треба щонайменше 600–800 кіловатів», – каже фахівець.

Ціна

Зарядні станції на 500 ватів коштують від 17 до 30 тисяч гривень, на 1 кіловат – 30–60 тисяч, на 2–3 кіловати – від 130 до 200 тисяч гривень.

Дешевшим буде використовувати не сучасні зарядні станції, а їхніх «попередників» – джерела безперебійного живлення (ДБЖ). Але для безперебійника ще треба окремо придбати кілька акумуляторів, пояснює Чечель. «Що більше акумуляторів, то триваліше робота ваших пристроїв. Але це громіздке рішення, не всі хочуть мати в себе у квартирі по 5–7 акумуляторів, це не дуже зручно. Хоча бюджет такого рішення на 40% менше, ніж зарядної станції», – зазначає фахівець.

Генератори

Що це нам дасть

Залежно від потужності, генератор зможе забезпечити роботу деяких приладів на час віялових відключень світла (на 4–5 годин).

Чи для всіх підходить

Для квартири це не найзручніше рішення. Для встановлення генератора щонайменше потрібен балкон. Якщо він відкритий, то вихлопні гази від роботи генератора просто виходитимуть на двір. Якщо це засклена лоджія, то потрібно буде зробити отвір у стіні, щоб виводити гази. «Робиться окремо вивідна труба, підводиться до вихлопної системи – і гази виводяться на двір», – каже Чечель.

Як обрати

У межах квартири можна використовувати лише інверторні бензинові генератори. Як ми вже зазначали, вони є більш компактними та тихими. «Але все одно це бензиновий агрегат, він трішки шумить і запахи від горючого будуть», – зазначає фахівець.

Ціна

Інверторні генератори на 1–3 кіловати коштують 20–40 тисячі гривень. Вартість самої електроенергії залежатиме від цін на пальне.

Сонячні панелі

Що це нам дасть

Живлення кількох приладів за умови, якщо квартира підходить для встановлення сонячної станції.

Чи для всіх підходить

Встановлення сонячної електростанції в межах квартири доволі проблематичне. По-перше, потрібен балкон достатньої площі для встановлення панелей. За словами Маркова, має бути принаймні 3–4 квадратні метри. По-друге, цей балкон має виходити на південь. Тільки в такому разі встановити станцію можливо. Але, на думку фахівця, це не виправдано, бо масштаби не дозволять отримати достатню потужність.

«В умовах однієї квартири формується дуже обмежений сценарій використання сонячних батарей. Чи є люди, які з цим експериментують? Так, є. Чи це дає їм повну автономію? Ні. Для цього потрібно або мізерне споживання у квартирі, або супервеликий акумулятор, у який вони цю енергію назбирують. І навряд чи вони її збирають винятково від сонячних панелей, найімовірніше, заряджають її від загальної мережі».

Як обрати

Обладнання для сонячної станції для окремої квартири має ті ж самі складові, що й для приватного будинку: панелі з кріпленнями, перетворювач струму та батареї.

На думку Маркова, більше сенсу має встановлення сонячних станцій не для окремої квартири, а для багатоповерхівки. Для цього потрібно, щоби був вільний дах, а в будинку працювало ОСББ.

«Така сонячна станція буде достатньо потужна. На відміну від станцій на рівні квартир, яких може бути кілька на будинок, але малопотужних. Станцію на даху багатоповерхового будинку можна зробити такої потужності, що у звичайний момент вона буде обслуговувати спільні процеси – подачу води, роботу ліфта, освітлення внутрішніх територій і так далі. Так вона б покрила частину витрат на комунальні послуги. А коли б наставав критичний момент, то вона обслуговувала би, наприклад, потреби бомбосховища. У такому бомбосховищі було би 5–10 розеток, від яких мешканці могли б підзарядити телефони, продовжити роботу, а, можливо, й щось приготувати», – зазначає Святослав Марков.

Ціна

Сонячна станція на два підʼїзди девʼятиповерхівки, за словами Маркова, коштуватиме орієнтовно 20 тисяч доларів.