З 19 грудня повністю вакциновані українці почали отримувати 1000 грн, яку надає держава в межах проєкту «єПідтримка». Гроші можна витратити лише в певних галузях: придбати абонемент у спортзал, сходити до кінотеатру, театру, музею, на концерт або на мистецьку виставку. Також можна купити книжки та квитки для мандрівок Україною. Найбільше українці витрачають 1000 за вакцинацію на книжки (44,57 %) та кінотеатри (23,83 %), а найменше – на авіаквитки для подорожей Україною (0,55 %). Запитуємо в читачів The Village Україна, на що вони витратили свою 1000 грн і чому вирішили розпорядитися цими грошима саме так.

Софія

23 роки


Наша сім’я майже одночасно отримала 1000 грн за вакцинацію. Нещодавно був День святого Миколая й можна було витратити ці гроші на подарунки близьким, але ми так не зробили. Батьки навіть пропонували купити мені книжки, які я давно хотіла прочитати, але я була проти того, щоб ми витрачали ці гроші на подарунки одне одному. Як на мене, краще, щоб кожен витратив їх на себе, адже це хороша можливість прокачати себе та придбати те, на що шкода витратити власні гроші.

Я не розраховувала на допомогу від держави, 1000 грн за вакцинацію стала приємним бонусом. Частину грошей я витратила на квитки до театру, бо я страшно його люблю та регулярно ходжу на вистави. Цього місяця я вже двічі була в театрі, а коли прийшли гроші за вакцинацію, вирішила піти знову. Цього разу дивилася виставу «Апокрифи» за творами Лесі Українки. Круто, що ми можемо витрати ці гроші на розвиток української культури. Я дуже задоволена, тому що й собі подарунок зробила, і театр підтримала.

Іншу частину грошей витратила на бізнес-літературу, хоча не дуже люблю її. Втім, я працюю в галузі маркетингу та деколи мені потрібні такі книжки для прокачування профскілів. Але зазвичай, коли переді мною стояв вибір: купити книжку з маркетингу чи Гемінгвея, звичайно, я обирала художню літературу. Бо художку я люблю, а на бізнес-літературу завжди шкодувала витрачати зароблені гроші. Тому ця 1000 грн стала в пригоді.

Богдан

24 роки


Частину грошей я витратив на передзамовлення четвертої та п’ятої частин манхви «Тільки я візьму новий рівень». Це корейські комікси. Я планував купити їх за свої гроші, але 1000 грн від держави дала змогу заощадити власні кошти. На мою думку, програма «єПідтримка» актуальна для бізнесів, які не працювали під час карантину. Люди можуть витратити ці гроші на квитки до кіно або на книжки й підтримати український бізнес. Тим паче частина грошей повертається до державного бюджету через податки, тому це хороше рішення, як на мене.

Дмитро

21 рік


Коли розмірковував, на що витратити 1000 грн, одразу відкинув варіант спортзалу та розваг. Спортзал мені оплачує компанія, у якій я працюю, але туди я майже не ходжу. На розваги я й так витрачаю багато грошей. Я саме з тих людей, що витрачають 1500 грн на вечерю в ресторані, а про книжку за 250 грн думають: «О Боже, чому так дорого?».Тому подумав, що було б добре витрати ці гроші на саморозвиток і купити книжки, які давно хотів прочитати. Всю 1000 грн витратив у книгарні, вдалося придбати аж п’ять книжок. Розваги я й так можу собі дозволити, а читаючи п’ять нових книжок, буду дуже щасливий. Радію, що витратив ці кошти саме так.

Богдан

24 роки


Спочатку думав витратити свою 1000 грн на літературу, але нещодавно була Чорна п’ятниця, тож я добряче затарився книжками. Тому вирішив витратити гроші на місячний абонемент у спортивному хабі ЄБШ. Цієї суми не вистачало, щоб повністю оплатити абонемент, але хаб дав змогу сплатити частину грошей іншою карткою. Інвестувати ці гроші в спорт було очевидним рішенням для мене.

Ольга

31 рік


Я, мій чоловік і наші батьки вакциновані, коли ми дізналися, що держава надасть 1000 грн за вакцинацію, всією сім’єю вирішили, що витратимо одну частину грошей на книжки, а іншу – на квитки до кіно або театру, щоб приємно провести час разом.

Ми почали обирати книжки та побачили, що літератури, яка нас цікавить, зараз немає, тому відклали це питання на потім. Згодом ми з чоловіком вирішили купити собі квитки на концерт Imagine Dragons. Гроші, які залишилися, витратимо на похід до кіно або театру, але вже після Нового року.

Вважаю, що це крута ініціатива, яка спонукатиме людей витрачати гроші на культурне життя. Для нашої сім’ї ці гроші стали приємним бонусом. Щоправда, шкода, що їх не можна витратити в закладах харчування, бо, на мою думку, саме ресторанний бізнес найбільше постраждав через пандемію.

Юлія

23 роки


Гроші за вакцинацію я витратила на подарункове видання «Кобзаря». Хоч удома в батьків уже був «Кобзар», але це радянське видання, до того ж значно коротше. А я давно хотіла собі новий «Кобзар» у гарній візуальній формі. Я завжди дарую всім гарні книжки, а собі чомусь шкодую купити. Тому ця 1000 стала дуже доречною. Я заплатила за неї 840 грн.

Ця купівля стала подарунком для себе на День святого Миколая. Коли я розпаковувала подарункове видання «Кобзаря», в мене були такі радість і трепет до кожної сторінки. Я дуже щаслива, що купила цю книжку. Тепер раз на декілька днів ярозгортаю та читаю її.

Надія

20 років


Цьогоріч я з подругою їздила до Одеси, вона підкинула мені ідею відвідати її знову, але цього разу полетіти туди літаком. Вона якраз знайшла дешеві авіаквитки на зручні дати. Не роздумуючи, я погодилася, ми купили квитки до Одеси з грошей, які прийшли за вакцинацію.

Ми любимо подорожувати, а з початком карантину більше катаємося Україною, тому 1000 грн стала дуже доречною. Витрачати ці гроші було зовсім не шкода, адже політ на літаку подарував нові враження та спогади. Якщо чесно, ніколи в житті не думала, що колись куплю собі авіаквиток з України в Україну, оскільки це занадто дорого для мене. А якщо на картку впали гроші «з неба», гріх втрати такий шанс. Ми навіть жартували з подругою, що, бувши дорослими, розкажемо нашим дітям історію на кшталт: «А в наші часи давали гроші за вакцинацію, і ми з твоєю тіткою злітали на ці гроші на вікенд до Одеси. А зараз що?» (сміється)

Христина

28 років


Коли дізналася, що держава виділить 1000 грн вакцинованим людям, я сумнівалася, що це буде зручно реалізовано і я зможу використати ці гроші. Але я швидкооформила картку «єПідтримка» в Monobank та отримала свою 1000 грн.

Я сподівалася, що зможу витратити ці гроші на дві частини ілюстрованого видання «Гаррі Поттера» від видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Торік на день народження мені подарували перші дві частини, я чекала на можливість купити ще дві, але, на жаль, не вдавалося через фінансову скруту, яка частково спричинена пандемією. Тому коли мені прийшли гроші за вакцинацію, я відразу зайшла на сайт книгарні та дуже зраділа можливості замовити книжки з карткою «єПідтримка». До останнього думала, що щось піде не так, виникне якась помилка. Але все вдалося, вже завтра я заберу свої книжки з пошти.

Євген

29 роки


Кожного місяця я витрачаю власні кошти на спортзал, тому купити новий абонемент коштом «єПідтримки» було дуже доречною витратою. За абонемент у спортзалі я заплатив 399 грн. Витрати на квитки до музеїв і виставкових центрів не такі регулярні, тому фінансова компенсація від держави вплинула на мої плани на вихідні. 150 грн я витратив на квитки до Мистецького Арсеналу, а ще 100 грн – на виставку в «Українському домі».

Культурний відпочинок пріоритетний для мене. У мене залишилося ще 340 грн, які я планую витратити на квитки до кіно.

Фахрі

23 роки


Я побачив відео в ТікТок, у якому хлопець розповідав, що гроші за вакцинацію можна витратити на щось, а потім оформити повернення на іншу картку. Коли я отримав свою 1000 грн, витратив усі гроші на книжки. Я вже читав ці книжки, тому відразу ж на пошті оформив скасування замовлення. Гроші повернулися на іншу картку, яка прив’язана до мого застосунку «Нової Пошти». Місію пройдено, тепер я маю +1000 грн, яку зможу витратити інакше.

Катерина

23 роки


Свою 1000 грн я витратила на дві книжки, які обійшлися мені в 850 грн, а також на квиток до кінотеатру на прем’єру «Людини-павука». Спочатку я не надала значення новині про виплату грошей за вакцинацію, але потім у «Дії» з’явилося сповіщення з пропозицією отримати картку «єПідтримка». Два кліки, і через кілька днів я отримала гроші. Спочатку думала витрати гроші на спортзал, але купила абонемент за власні гроші та вирішила, що державні кошти краще витратити на книжки. Бо не завжди вдається виділити власні 400–500 грн на книжку.

Я не дуже розумію людей, які виводять ці гроші за певними схемами на особисті рахунки. Я думаю, бюджет виділили з розрахунком на підтримку культурної сфери, про що всі просили ще на початку карантину. А тепер у ТікТок з’являються відео про «схеми», за допомогою яких можна вивести ці гроші на інші картки. Проте в кожного можуть бути свої потреби, тому ніяких радикальних суджень.

Кирило

33 роки


Я довго вагався, на що витрати гроші: кіно чи книжки. Вирішив купити книжку «A Garden Eden. Masterpieces of Botanical Illustration» – це дуже гарна книжка зі старими ботанічними ілюстраціями. Віддав за неї всю 1000 грн. Раніше не купував її, бо вона дорого коштує. Але коли отримав гроші за вакцинацію, вирішив витратити їх на свої «хотілки». Так зробив собі подарунок на День святого Миколая.

Іллюстрації: icons8