Для того, щоб із щита «Батьківщини-матері» прибрати герб СРСР, знадобиться рік, розповідає директор Інституту нацпам’яті Антон Дробович.

Є три варіанти зображень на щиті «Батьківщини-матері» замість герба СРСР із серпом і молотом:

  • чистий щит
  • знак за результатами конкурсу
  • чистий щит з лазерною проєкцією

Останній варіант наразі використовується вночі: з настанням темряви на монумент проєктується вишиваний орнамент і герб України.

Монумент «Батьківщина-мати» знаходиться на балансі Національного музею історії України у Другій світовій війні, який не може самостійно ухвалювати рішення. Для того щоб почати демонтаж, потрібно отримати відповідне рішення уряду або Мінкульту.

За словами директора Інституту нацпам’яті, уже навіть знайшли меценатів, які готові займатися демонтажем, проте через пандемію коронавірусу справа поки заморожена, і дозволів уряду немає.


«Батьківщина-мати» – найвища монументальна скульптура в Європі. Вона розташована в Києві, на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Монумент відкрили в 1981 році.

У травні 2016 року в Україні почав діяти Закон про декомунізацію, який передбачає засудження комуністичного та націонал-соціалістичного режимів і заборону пропаганди їхньої символіки.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото і обкладинка: Wikimedia