Sense Bank (колишній «Альфа-Банк») виведуть з ринку через санкції проти його акціонерів, серед яких громадяни РФ: Михайло Фрідман, Петро Авен та Андрій Косогов – повідомляє НБУ.

Тимчасову адміністрацію в Sense Bank запровадять з 21 липня. Протягом цього часу банк фактично працюватиме у звичайному режимі. Без обмежень функціонуватимуть сервіси для фізичних осіб і платежі юридичних осіб.

У Нацбанку кажуть, що тимчасова адміністрація триватиме не більше двох днів після ухвалення Кабміном рішення про «участь держави у виведенні банку з ринку». Це значить, що банк, імовірно, націоналізують. Продати банк власники не можуть через санкції.

Голова НБУ Андрій Пишний заявив, що звʼязок Sense Bank із російськими власниками завдає установі репутаційних ризиків і загалом має негативний вплив. Сума можливого відшкодування вкладів для клієнтів банку сягає 44 мільйонів гривень станом на початок липня 2023 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У червні 2023 року президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє націоналізувати колишній «Альфа-Банк». У відповідь номінальний власник банку пригрозив позовом до міжнародного суду.


В ABH Holdings наполягають на продажі банку інвестору замість націоналізації. Три чверті Sense Bank, що належать підсанкційним акціонерам, збираються продати за 1 долар. Уже є домовленість із потенційним інвестором, документи щодо погодження угоди передали до Національного банку, кажуть в ABHH.

Компанія ABH Holdings, номінальний власник акцій Sense Bank (раніше – «Альфа-Банк»), належить групі бізнесменів, серед яких громадяни РФ: Михайло Фрідман, Петро Авен, Андрій Косогов, Герман Хан й Олексій Кузмичев.

Після того, як у лютому 2022 року акціонери банку Михайло Фрідман і Петро Авен потрапили під санкції, НБУ позбавив їх права голосу в банку й призначив їхнім незалежним довіреним представником болгарського економіста Сімеона Дянкова.

У квітні 2022 року Рада директорів ABHH вирішила не виплачувати й не надавати дивідендів і будь-яких інших коштів своїм акціонерам, які підпали під санкції, кажуть у компанії. У серпні 2022-го схвалили перейменування українського «Альфа-Банку» на «Сенс Банк» (Sense Bank).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі