Президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє націоналізувати Sens Bank (колишній «Альфа-Банк»). Націоналізація може відбутися до кінця цього місяця, пише «Економічна правда» із посиланням на свої джерела.

За інформацією видання, процес націоналізації може розпочатися вже 23 або 30 червня.

Номінальний власник Sense Bank, компанія ABH Holdings, у відповідь пригрозила, що у разі націоналізації банку без компенсації понад номінальної суми звернеться до міжнародного суду.

Зокрема, ABHH шукатиме захисту в межах угоди про заохочення і захист інвестицій між Бельгійсько-Люксембурзьким Економічним Союзом та Україною, кажуть у компанії.

В ABHH заявляють, що у випадку націоналізації банку збитків зазнають особи, які не перебувають під санкціями. Серед них – власники облігацій та непідсанкційні акціонери, як-от «благодійна організація, що займається дослідженнями раку», та «великий європейський банк».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


В ABH Holdings наполягають на продажі банку інвестору замість націоналізації. Три чверті Sense Bank, що належать підсанкційним акціонерам, збираються продати за 1 долар. Уже є домовленість із потенційним інвестором, документи щодо погодження угоди передали до Національного банку, кажуть у ABHH.


Компанія ABH Holdings, номінальний власник акцій Sense Bank (раніше – «Альфа-Банк»), належить групі бізнесменів, серед яких громадяни РФ: Михайло Фрідман, Петро Авен, Андрій Косогов, Герман Хан й Олексій Кузмичев.

Після того, як у лютому 2022 року акціонери банку Михайло Фрідман і Петро Авен потрапили під санкції, НБУ позбавив їх права голосу в банку й призначив їхнім незалежним довіреним представником болгарського економіста Сімеона Дянкова.

У квітні 2022 року Рада директорів ABHH вирішила не виплачувати й не надавати дивідендів і будь-яких інших коштів своїм акціонерам, які підпали під санкції, кажуть у компанії.

У серпні 2022-го схвалили перейменування українського «Альфа-Банку» на «Сенс Банк» (Sense Bank).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі