Команда порталу Dou дослідила, скільки жінок в українському IT і які посади вони обіймають. Для цього проаналізували дані зарплатного опитування, у якому взяли участь понад 13 тисяч айтівців. Згідно з припущеннями Dou, загалом в українському ІТ працюють 312 тисяч людей: близько 240,5 тисячі чоловіків і 71,8 тисячі жінок.

Половина всіх айтівців – розробники, і лише 8% з них становлять жінки, свідчать результати дослідження.

Значно більше жінок працює тестувальницями (36% від загальної кількості фахівців) і менеджерками (39%). 

Найбільшу частку відносно чоловіків жінки становлять у спеціалізаціях, як-от: рекрутинг (92%) й адвокація клієнтів (73%).

Тестувальницями працюють 27% від загальної кількості жінок (безвідносно до чоловіків) в українському ІТ – це найбільш популярна спеціалізація, відзначають у Dou.

Розробниць стільки ж, скільки й спеціалісток з рекрутингу, – 17%Дещо менше жінок працюють менеджерками (10%), дизайнерками (7%), в аналітиці (7%) і маркетингу (6%).

Найменше фахівчинь працюють у сферах Data Science (2%), продажах й адвокації клієнтів (по 1%).

Більшість жінок, які працюють в ІТ, мають технічні спеціалізації, додають у Dou.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Жінки в ІТ все ще заробляють менше, ніж чоловіки, ідеться в дослідженні «Жінки в ІТ 2023» польської компанії No Fluff JobsЖінки з Польщі, України, Угорщини, Чехії й Нідерландів мають у середньому на 13% нижчу зарплатню, ніж чоловіки. Найкраща ситуація в Польщі, де ІТ-спеціалістки заробляють на 4% менше, ніж чоловіки. В Україні розрив становить 18,25%.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі