Українці стали більше довіряти державним банкам, свідчить аналіз «Опендатабот».

Їхня частка в загальному прибутку збільшилася з 55% до 68%.

Згідно з аналізом, загальний прибуток банків у 2022 році склав 24,7 мільярда гривень. Натомість у 2021 році вони заробили втричі більше, 77,5 мільярда гривень.

Із позитивним балансом рік закінчили дві третини українських банків (46 із 67). Загальний прибуток склав 45,5 мільярда на рік. Більше половини від прибутку всіх банків припадає на «Приватбанк» (66%, або 30,2 мільярда гривень), але і його прибутки зменшилися на 14%, як порівняти з 2021 роком.

Натомість 21 банк, або майже третина, понесли збитки в розмірі 20,8 мільярда гривень. Найгірші результати в банківської групи з іноземним капіталом, вони мають негативний загальний баланс на кінець 2022 року. Лідером серед банків з іноземним капіталом є «Укрсиббанк» (поліпшив результати більш ніж удвічі за 2022 рік).

Найбільше серед банків із приватним капіталом заробив у 2022 році «Універсал банк» (2,4 мільярда гривень). Це майже половина (46%) від усього прибутку приватних банків з позитивним балансом.

У першій десятці з топбанків за 2021 рік залишилося лише чотири банки. Як і раніше, перше місце посідає «Приватбанк». «Сітібанк» поліпшив свою позицію і з кінця перемістився на третє місце. «Райффайзен», навпаки, з другого місця опустився на п’яте. Найбільш сталим виявився «ОТП банк», що, як і роком раніше, залишається на восьмому місці.

За 2022 рік в Україні стало на чотири банки менше: «Мегабанк» і «Січ» збанкрутували, а банки з російським корінням – «Промінвестбанк» і «Сбербанк» – закрили.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Навіть розпад Радянського Союзу не вплинув на економіку України так сильно, як вторгнення Росії, свідчить дослідження Bloomberg. Згідно з аналізом видання, українська економіка впала на третину.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі