Із моменту перезапуску наприкінці листопада 2022 року ТРЦ Ocean Plaza в Києві так і не почав приносити кошти в держбюджет, пише «Радіо Свобода».

У холдингу UDP українського бізнесмена Василя Хмельницького, який володіє третиною ТРЦ і здійснює операційне управління активом, раніше публічно обіцяли, що після відновлення роботи Ocean Plaza дві третини прибутку від його діяльності спрямовуватимуть в український бюджет. Водночас жодних перерахувань досі не відбулося, а конфіскація Ocean Plaza в російського олігарха Аркадія Роттенберга через прямий санкційний механізм не була ініційована, ідеться в журналістському розслідуванні.

У коментарі журналістам представники UDP пояснили затримку із перерахуванням коштів тим, що досі не визначена процедура для цього.

«Наразі український акціонер здійснює операційне управління активом і лише накопичує кошти від комерційної діяльності до моменту визначення процедури перерахування прибутку до державного бюджету України», – цитує видання  відповідь компанії UDP.

Наразі АРМА (Агенція з питань розшуку та управління активами) шукає тимчасового управителя на 66% корпоративних прав Ocean Plaza, які їй передали в управління в серпні 2022-го і які раніше через офшорні компанії контролював Аркадій Ротенберг. Слідство щодо Ротенберга й фірм-власниць Ocean Plaza досі триває. Тимчасом ТРЦ міг би приносити дохід державі, якби АРМА визначила управителя.

«Отже, державі вдалося арештувати активи й зберегти їх від виведення й перереєстрації, утім доки АРМА не знайшла управителя на ТРЦ, коштів від його діяльності держава Україна не отримує», – ідеться в розслідуванні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Торговим центром із 2012 року володіла «ТПС Недвижимость» сім’ї Аркадія Ротенберга, олігарха й наближеного до Володимира Путіна. Компанія купила ТРЦ в девелоперів UDP Василя Хмельницького й Андрія Іванова й KAN Development Ігоря Ніконова.

Василь Хмельницький викупив частину ТРЦ у 2019 році, він придбав 33,5% акцій у кіпрській компанії Ocean Plaza Project. Тоді він казав, що 20% придбала компанія британського бізнесмена Rodney Coffey, 13,35% – компанія іншого британського підприємця Colin Laird. Наразі відкритих даних про власників ТРЦ немає.

У квітні 2022 року Національна поліція відкрила кримінальне провадження щодо компаній-власниць ТРЦ Ocean Plaza, а також щодо Аркадія Ротенберга та його сина Ігоря. За рішенням суду арештували корпоративні права «ІС «Либідь» та «Авангард-Віларті» вартістю 350 мільйонів гривень, а згодом і все майно, яке їм належить, включно з ТРЦ Ocean Plaza. У вересні Печерський районний суд скасував арешт на третину прав бізнесмена Хмельницького. Тоді ж зняв арешт із ТРЦ в частині користування цим майном та розблокував рахунки підприємства, що дало змогу поновити роботу Ocean Plaza у кінці листопада.

Наразі АРМА шукає тимчасового управителя на 66% корпоративних прав Ocean Plaza, які їй передали в управління та які раніше через офшорні компанії контролював Ротенберг.

У лютому 2023-го вийшло розслідування проєкту Trap Aggressor про те, як прибутки ТРЦ Ocean Plaza використовували для фінансування російського ВПК.

Більш детально про ситуацію довкола ТРЦ Ocean Plaza ми розповідали ТУТ.


Верховна Рада України в березні 2022 року ухвалила рішення про конфіскацію активів, що належать Російській Федерації і її резидентам. За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, конфісковані активи будуть головним джерелом коштів для відбудови України.

У Києві вже арештували частину одного з торгових центрів, контрольний пакет акцій у якому належить росіянам (це ТРЦ «Мармелад» на Караваєвих Дачах), а також ТРЦ «Метроград» і готелі мережі Premier.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі