Прибутки київського ТРЦ Ocean Plaza через ланцюжок компаній прямували на рахунки родини російського олігарха Аркадія Ротенберга. За ці гроші сімʼя Ротенбергів придбала в РФ два патронні заводи, що виготовляли озброєння для російського ВПК, ідеться у відеорозслідуванні журналістки Інни Попович для проєкту Trap Aggressor.

Слідство встановило, що за кошти, отримані від роботи ТРЦ, син Аркадія Ротенберга Ігор у 2017 році придбав 48% акцій «Тульського патронного заводу», а у 2019 році – 50% «Ульянівського патронного заводу». Пізніше заводи отримували державні контракти на виробництво озброєння, ідеться в розслідуванні.

Крім того, за даними слідчих, з Ocean Plaza роками виводили мільйони доларів через кіпрські офшори.

«Ідеться не лише про прибутки, отримані від діяльності ТРЦ, а й про ухилення від сплати податків і внесення недостовірних даних у фінансову звітність для легалізації отриманих у злочинний спосіб коштів. Лише з жовтня 2020-го по лютий 2022-ий на кіпрські рахунки з компанії «ІС «Либідь» перевели понад мільярд гривень. У цей період співвласником третини бізнесу вже був українець Василь Хмельницький», – відзначає Попович.

Слідство щодо Аркадія Ротенберга й фірм-власниць Ocean Plaza досі триває.

Ротенберг, на якого Україна повторно наклала персональні санкції в жовтні 2022 року, залишається тіньовим власником ТРЦ, додають у Trap Aggressor.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Торговим центром із 2012 року володіла «ТПС Недвижимость» сім’ї Аркадія Ротенберга, олігарха та наближеного до Володимира Путіна. Компанія купила ТРЦ у девелоперів UDP Василя Хмельницького й Андрія Іванова та KAN Development Ігоря Ніконова.

Василь Хмельницький викупив частину ТРЦ у 2019 році, він придбав 33,5% акцій у кіпрській компанії Ocean Plaza Project. Тоді він казав, що 20% придбала компанія британського бізнесмена Rodney Coffey, 13,35% – компанія іншого британського підприємця Colin Laird. Наразі відкритих даних про власників ТРЦ немає.

У квітні 2022 року Національна поліція відкрила кримінальне провадження щодо компаній-власниць ТРЦ Ocean Plaza, а також щодо Аркадія Ротенберга та його сина Ігоря. За рішенням суду арештували корпоративні права «ІС «Либідь» та «Авангард-Віларті» вартістю 350 мільйонів гривень, а згодом і все майно, яке їм належить, включно з ТРЦ Ocean Plaza. Однак вже у вересні Печерський районний суд скасував арешт – спочатку на третину прав бізнесмена Хмельницького, а потім і на все майно. Це дало змогу поновити роботу Ocean Plaza у кінці листопада.

Більш детально про ситуацію довкола ТРЦ Ocean Plaza ми розповідали ТУТ.


Верховна Рада України в березні 2022 року ухвалила рішення про конфіскацію активів, що належать Російській Федерації і її резидентам. За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, конфісковані активи будуть головним джерелом коштів для відбудови України.

У Києві вже арештували частину одного з торгових центрів, контрольний пакет акцій у якому належить росіянам (це ТРЦ «Мармелад» на Караваєвих Дачах), а також ТРЦ «Метроград» і готелі мережі Premier.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Trap Aggressor