На фоні новин про загрозу військового вторгнення ціни на оренду житла зросли на 5–7%, повідомив голова львівського відділення Асоціації ріелторів Андрій Борисов, цитує «Мінфін».

За його словами, зростання цін почалося з грудня 2021 року. Ціни могли б вирости більше, але поки що вони «гасяться значною пропозицією в період низького сезону».

Попит на житло є, але більше на словах, пише Мінфін. Експерти видання кажуть, що найчастіше арендою житла на термін від двох тижнів до двох місяців цікавляться компанії з Києва, Харкова та Запоріжжя. Але тих, хто справді переїхав або вніс передплату за квартиру, не багато.

Схожу ситуацію спостерігають в інших західних областях: Івано-Франківську, Тернополі, Чернівцях, Хмельницькому. За словами ріелторів, вони отримують приблизно 5 дзвінків на день від немісцевих, а «ще два тижні тому такого не було».

Видання додає, що інтерес до аренди квартир у Львові зростає вже протягом трьох років через пандемію та розвиток IT-галузі.

Попит на оренду квартир у Львові зріс, але не суттєво, підтверджують експерти «Суспільного». Середня ціна за оренду квартиру в новобудові – 400 доларів на місяць. За словами одного з директорів агентств нерухомості, великі компанії поки лише моніторять ціни у Львові та Львівській області, але не перевозять своїх працівників.

У готелях Львова також не 100-відсоткова наповненість: найчастіше приїзжджають люди з Києва «на тиждень-два, ймовірно, з безпекових причин». Крім того, у місті не змінилася кількість іноземних туристів (40% від усіх туристів), каже заступниця директора КП «Центр розвитку туризму» Лілія Курпіта.

Водночас попит на оренду та купівлю квартир у Києві дещо знизився, але не більше ніж під час жорсткого локдауну. Люди призупиняють рішення щодо купівлі квартир, коментують ріелтори. Вони прогнозують, що в разі загострення ситуації ціни на житло будуть знижуватися.


За оцінками аналітиків OLX, ціни на квартири у великих містах України зросли з 25% до 50% за два пандемічні роки.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі