ТРЦ Ocean Plaza біля станції метро «Либідська» в Києві припинив роботу. Про це повідомила мережа супермаркетів «Ашан» із посиланням на адміністрацію торгового центру.

«Адміністрація Ocean Plaza повідомила про припинення роботи торгового центру», – зазначили в «Ашані», який орендував площі в ТРЦ для свого супермаркету.

UPD: Генпрокуратура України передала ТРЦ Ocean Plaza в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Агентство отримало арештовані корпоративні права підприємства на понад 350 мільйонів гривень.

«Ашан» був одним з останніх орендарів, який продовжував працювати в Ocean Plaza.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії торговий центр залишався зачиненим. Згодом, за даними Асоціації ритейлерів, відкрився супермаркет «Ашан» і ще декілька магазинів і точок, які займали площі на нульовому поверсі («Алло Max», MasterZoo та декілька острівків).

Редакція The Village Україна звернулася за коментарем до представників Ocean Plaza, але не отримала відповідь на момент публікації.

За даними джерел видання НВ, будівлю торгового центру арештували.

Ще раніше співзасновник Асоціації ритейлерів України Андрій Жук у коментарі НВ припускав, що ТРЦ повноцінно не відновлює роботи через своїх російських власників.

UPD. За даними джерела Forbes, у Офісі президента думають, яким чином можна націоналізувати торговий центр. Ситуацію ускладнює заплутана структура власності. В ОП нібито розглядається кілька варіантів. Один з них – передача російської частки за рішенням суду в управління Фонду держмайна або її продаж. Другий варіант – тристороння угода між усіма власниками про продаж компанії.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Київський ТРЦ Ocean Plaza відкрили 19 листопада 2012 року. Він розташований на вулиці Антоновича, 176, біля метро «Либідська». Площа будівлі складає 165 тисяч квадратних метрів.

Торговим центром із 2012 року володіла «ТПС Недвижимость» сім’ї Аркадія Ротенберга, олігарха та наближеного до Володимира Путіна. Компанія купила ТРЦ у девелоперів UDP Василя Хмельницького й Андрія Іванова та KAN Development Ігоря Ніконова.

Василь Хмельницький викупив частину ТРЦ у 2019 році, він придбав 33,5% акцій у кіпрській компанії Ocean Plaza Project. Тоді він казав, що 20% придбала компанія британського бізнесмена Rodney Coffey, 13,35% – компанія іншого британського підприємця Colin Laird.

Тоді ж купівлею ТРЦ цікавився інший київський девелопер Вагіф Алієв. Він хотів купити Ocean Plaza, щоб об’єднати його з ТРЦ Ocean Mall, який будувався поруч (але досі не завершений).

Наразі відкритих даних про власників ТРЦ немає. Але у квітні 2022 року бізнесмен Василь Хмельницький розповів Forbes, що 51% акцій ТРЦ «точно належать російській компанії». Чи це досі «ТПС Недвижимость» Ротенберга, він не уточнив.

Ще принаймні 33%, за словами Хмельницького, належать його партнеру Андрію Іванову. Сам Хмельницький стверджує, що більше не має частки в ТРЦ.

«Перед Новим роком я продав будівельний бізнес своєму партнеру Андрію Іванову, – сказав він. – Разом із будівельним бізнесом я продав і ці 33% Ocean Plaza. Можливо, Андрій ще якусь частку купив, але 51% точно належать російській компанії. Якщо влада вирішить, що цей обʼєкт потрібно націоналізувати, значить, так і буде».

Верховна Рада України в березні 2022 року ухвалила рішення про конфіскацію активів, що належать Російській Федерації та її резидентам. За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, конфісковані активи будуть головним джерелом коштів для відбудови України.

У Києві вже арештували частину одного з торгових центрів, контрольний пакет акцій у якому належить росіянам (це ТРЦ «Мармелад» на Караваєвих Дачах).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Анна Бобирєва для The Village Україна