Український бренд етнічного одягу Etnodim відтворив вишиванку Єлизавети Скоропадської, дочки гетьмана Павла Скоропадського, за картиною, яка вважалася втраченою.

До київського Музею гетьманства звернулася Катерина Шаль із німецького міста Оберстдорф і повідомила, що портрет, який вважався втраченим, уже 40 років висить у їхньому родинному будинку.

Памʼятку й надалі зберігатимуть у Німеччині, поки триває повномасштабна війна РФ проти України. Натомість відновлену вишиванку від Etnodim передали до колекції музею.

Щоб відтворити автентичну полтавську вишивку, Etnodim звертався до колекції Музею Івана Гончара, а також діджитал-архіву «Відкрита скриня». На ручну вишивку, яку виконувала майстриня Олеся Черкасова, пішло 156 годин.

Сорочку «Скоропадська» можна замовити на сайті Etnodim, а також у київському шоурумі на вулиці Верхній Вал, 58/28.

   

Бренд Etnodim презентував нову колецію, присвячену українському виданню 20 століття «Нова Хата». До колекції ввійшли дві сорочки, що «не привʼязані до гендерних уявлень про одяг». Їх прикрасили орнаментами з обкладинок і сторінок видання журналу.

   

Єлизавета Скоропадська – скульпторка, громадська діячка з козацького старшинського роду Скоропадських родовід яких ведеться з 17 сторіччя.

обкладинка й фото: Etnodim