Український бренд одягу Etnodim випустив дроп, до якого ввійшли три нові вишиванки, присвячені українським культурним діячам.

Перша сорочка «Рутенія», присвячена шрифту, який створив художник-графік Василь Чебаник. Вишиванка містить літери з проєкту українського каліграфа, вишиті літери мають своє трактування й символізм. Рукав сорочки оздоблений вишивкою, а знизу фіксується завʼязками.

Друга вишиванка «Абрикоси» названа на честь поетичної збірки «Абрикоси Донбасу» поетеси з Луганщини Любові Якимчук.

Сорочки представлені в жіночому й чоловічому варіантах. Жіноча має прямий силует, довгий рукав-реглан, розширений донизу, що складається з двох частин: центрального розрізу, округленої горловини, обробленої обшивкою. Чоловіча лляна сорочка виготовлена з вільним кроєм і довгим рукавом. Має відкладний класичний комір і спинку з кокеткою. А також манжети із застібкою на один ґудзик і центральну застібку на кнопках донизу.

Третя сорочка з «Пчілка» виконана з повагою до фундаментальної праці письменниці, де зібрано 298 зразків вишивок, 31 таблиця орнаментів і 23 візерунки для писанок. Вишиванка має відкладний комір, обʼємні рукава зі зборками й манжети, які застібаються на ґудзики. Оздоблена орнаментом із книги Олени Пчілки, що вишитий бавовняною ниткою.

Вишиті сорочки можна прибдати на сайті, а також у київському шоурумі за адресою вулиця Верхній Вал, 58/28.

 

У липні спільно з музеєм Івана Гончара Etnodim випустили колекцію вишиванок і вишитих суконь, створених на основі давніх фрагментів вишиванок 18–20 століть. Також Etnodim відсканували всі зразки вишивки – окрайці. Оцифрований архів команда музею оприлюднить у себе на сайті.