Третина українців не будуть відзначати різдвяні свята, свідчать дослідження, і не всі з нас планують дарувати подарунки. Більшість витратять частину новорічного бюджету на допомогу ЗСУ або тим, хто постраждав від війни.

Звісно, найкращим подарунком до новорічно-різдвяних свят стануть донейти для наших захисників. Наприклад, благодійний фонд «Солом’янські котики» пропонує до 31 грудня задонейтити військовим на якісний ліхтарик, металошукач або сертифікований турнікет. Можна частково покрити вартість подарунка, а можна повністю – у такому разі захисникові передадуть персональне привітання.

Водночас українські бренди продовжують пропонувати свої варіанти подарунків – автентичний різдвяний декор, адвент-календар чи навіть сертифікат на курси тактичної медицини. Зібрали 15 ідей для тих, хто все-таки вирішив потішити своїх рідних і близьких подарунками.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Hey Guide x Ukrainian Folks

Автентичний різдвяний декор

Київський курований гід Hey Guide разом із Ukrainian Folks розширили торішню колаборацію та презентують понад 500 предметів традиційного святкового декору як альтернативу типовим гірляндам.

Туди ввійшли виготовлені вручну солом’яні коники, зірки та янголи, дідухи, зірки-верхівки для ялинки, пірамідальні павуки різних розмірів (подібні були поширені на Галичині, вважалося, що вони забирають негативну енергію). До окремої секції додали текстиль із домотканої тканини.

Де придбати: на сайті Hey Guide

«Залізна крамниця» від «Укрзалізниці»

Свічки із запахом мандрів і склянки з підсклянниками

У крамниці можна знайти соєві свічки власного виробництва: «Стефанія Експрес» до Івано-Франківська пахне печивом до чаю від привітної провідниці; потяг із Києва до Харкова має аромат чаю з лимоном і медом, а від «Чорноморця», який прямує з Києва до Одеси, віє запахом солоного повітря. Також є свічка «Залізність», без запаху, «для страшно практичних людей».

Як подарунок для «для тих, у кого все є», «Укрзалізниця» пропонує свою фірмову склянку з підсклянкою. Також у «Залізній крамниці» продають світшоти й худі з розкладом потягів до перемоги, шарфи, шапки, рефлективні браслети, ліхтарики на карабіні, дармовиси з карабінами, бальзами для губ, креми для рук, листівки.

100 гривень із продажу кожного худі, світшота або футболки «Залізність» передадуть на допомогу сім’ям постраждалих або загиблих залізничників.

Де купити: на Центральному залізничному вокзалі, щодня з 09:00 до 21:00, скоро – онлайн

Le Silpo та United24

Благодійний адвент-календар

24 цукерки ручної роботи, ілюстрації Олександра Грехова та благодійність: прибуток від продажу цих календарів піде на флот морських дронів. Кожен десятий – із сюрпризом від United24 та амбасадорів: це можуть бути браслети «Азовсталь. Символ незламності» чи світшоти й сумки з колекції The Power of Freedom.

Також є лімітована версія, 100 штук, куди додали цукерки від Honey та подарунки в кожній коробці: футбольний м’яч з автографом Андрія Шевченка, боксерські рукавиці від Олександра Усика та вінілові платівки з автографами Imagine Dragons.

Де купити: на сайті

Grono

Набір ялинкових куль за мотивами картин Марії Примаченко

Шість куль на ялинку оживляють шість тварин із картин художниці: лелеку, бичка, рибку, жар-птицю, котика та зайчика як символ прийдешнього року. 20% із кожного виробу перераховують на потреби фонду родини Марії Примаченко.

Ялинкові кулі продають у наборі та поштучно. А ще у львівських майстрів можна знайти верхівку на ялинку у формі тризуба.

Де купити: на сайті

Odarka

Набір для вишивання сучасної етносорочки

Не треба вираховувати кількість стібків і хрестиків: орнамент надрукований на спеціальних наліпках, за якими можна вишивати, вони не залишають слідів. За задумом, головним символом має стати «дерево життя», яке «поєднує наш досвід, наші досягнення та провали, різні етапи від народження до дорослішання». У набір входять: лляна сорочка, нитки червоного, чорного та білого кольорів, голки, пʼяльця, ножиці й інструкція.

Де купити: в Instagram бренда

Спортхаб «ЕБШ»

Курс із тактичної медицини або мерч для outdoor-тренувань

«ЕБШ» пропонують одразу кілька варіантів новорічних подарунків. Найбільш стандартний – це абонемент на місяць, на різну кількість персональних чи групових занять.

Також можна подарувати мерч від спортхабу: шапки для повсякденних образів та outdoor-тренувань у чорному та салатовому кольорах; або футболки чи флісові худі оверсайз. Передзамовлення можна зробити за лінком.

Ще один варіант назвали «ЕБШ підгончик». Це картка-сертифікат на будь-яку послугу та суму. Можна обрати курс із тактичної, медичної та фізичної підготовки; абонемент; масаж або «депозит».

Де купити: у хабах на Воздвиженській, 38 і Дніпровській набережній, 28, а також в Instagram.

Ювелірний дім Zarina

«Підсвічуй цінність»

Разом із фондом «Енергетична Дія для України», що має на меті забезпечити відновлювальною електроенергією 100 шкіл і 50 лікарень України, Zarina запускають благодійну новорічну ініціативу та представляють святкову лінійку ювелірних виробів. Це оновлені колекції Fresky та Glacier: чорні діаманти, мультисапфіри, мікс рожевого та білого золота.

10% коштів із продажу до 23 січня передаватимуть до фонду, щоб обладнати українські школи та лікарні сонячними електростанціями із системами накопичення енергії.

Де придбати: на сайті

Marsego

Новорічний лук і допомога котам із притулку «Носики»

Український бренд випустив новорічну колекцію та відзняв кампейн, героями якого стали кролики як символ 2023 року. У стриманій кольоровій палітрі – чорний, білий і небесно-блакитний – костюми, приталені сукні, топ і скорт із бахромою та камінням.

Частину коштів з продажу колекції передадуть притулку «Носики» для спеціальних карантинних помешкань, щоби пролікувати котиків.

Де придбати: Instagram бренда або шоурум за адресою Кловський узвіз, 7-А

Roommate

Унісекс-піжами, які мають зближувати пари

Колекцію задумували як одяг, що може об’єднати в складний період і навіть стати костюмом для святкування Нового року. Ці піжами водночас для дівчат, які люблять позичати одяг у своїх чоловіків, і для чоловіків, які постійно забувають про домашній комфорт та естетику.

Бренд розробив сім домашніх комплектів, п’ять із яких пасуватимуть як хлопцям, так і дівчатам, тому їх можна носити по черзі. Для піжам обрали приглушені та пастельні тони, але для тих, хто любить яскравість і колір, також є дві моделі – у клітинку та з квітковим принтом.

Де придбати: на сайті Roommate

Jul x Gushka

Пухнасті сумки зі дзвониками й тепло, яким хочеться ділитись

До спільної колекції бренда Jul і майстерні виробів із вовни Gushka ввійшли: одяг, аксесуари та предмети домашнього декору. Родзинкою дропу називають пухнасті сумки, оздоблені дзвониками. Це справжні дзвоники з Франківщини, які вдягають вівцям перед тим, як відправити їх на пасовище.

Також у колекції – ліжники та доріжки, виконані за традиційною українською технологією ткацтва; довгі барвисті шарфи та в’язані жилетки. Усі речі на 100% виконані з вовни.

Крім того, Jul випустили новорічну колекцію: туди ввійшли кашемірові кардигани, сукні, жакети та піжами для «тихого домашнього свята».

Де купити: на сайті Jul

Shypelyk

Ґердани, силянка, комірці та фартушки

Різдвяний дроп, пронизаний думками про наше коріння, і бажання зробити приємне собі та своїм близьким, кажуть у Shypelyk. До колекції ввійшли: комірець під пальто, що може замінити шарф; шерстяний фартушок із мереживним низом і бісерні прикраси, які можна носити як чокер або вдягати на волосся.

Де купити: на сайті бренда

Makhno Studio

Лампи «Бавовна» й артіграшки

До лімітованої колекції артіграшок входять чорний кролик як символ 2023 року та Dido Isho у двох варіантах. У студії Сергія Махна кажуть, що Isho – це великий полтавський мудрець, який завжди відповідає: «І шо?», коли до нього приходять скаржитися на життя.

Крім того, наприкінці жовтня Makhno Studio випустили колекцію ламп Bavovna. Вони виготовлені з кераміки, а всередині оброблені золотом і міддю, що імітує внутрішній вогонь за секунду до вибуху. Частину коштів із продажу передають «Благодійному фонду Сергія Притули», а саме проєктові «Бавовна».

Де купити: у соцмережах 

«Україна без сміття»

Recycling-блокноти з опалого листя та горщики «Гостомель»

Поки над українцями літають ракети, вони продовжують сортувати сміття, та й загалом не кидають справ, які люблять, тому цей блокнот називають «потужним артефактом, зарядженим на перемогу».

Блокнот створили з тих відходів, які утворилися вже під час повномасштабної війни. Усі його складові підлягають переробленню: папір виготовлений з опалого листя, обкладинка – з макулатурного картону, а ще одна, декоративна обкладинка – з перероблених кришечок.

Також як екологічний подарунок можна придбати горщик «Гостомель». Його виготовили з бетону й частково – з посортованих скляних відходів. Таку назву має тому, що росіяни зруйнували завод із перероблювання скла в Гостомелі, зараз він не працює. Кошти від продажу горщиків витратять на купівлю генератора для станції сортування.

Де купити: на станції сортування (вул. Саперно-Слобідська, 25/4) або в Instagram

Keepstyle

Rock this Christmas, go mad

Коли всі плани руйнуються, героїня кампейну Keepstyle не замовить традиційний стіл, не поїде до родини чи друзів і не потанцює у клубі: вона ввімкне музику вдома й танцюватиме strip і vogue під неонове світло, каже команда бренда. У стилізованому дропі – топи кольору фуксія та з довгими рукавами, сукня armour silver і панчохи з тигровим принтом для запальних домашніх вечірок на самоті.

Де купити: на сайті

O.Taje

Для себе та для дітей

Бренд жіночого трикотажного одягу O.Taje вперше презентує лімітовану колекцію святкових светрів і представляє дитячі речі – для дівчаток і хлопчиків. Це одяг із вовни та бавовни – червоні та білі светри з принтами зимових візерунків, класичні джемпери, святкові боді, силуетні сукні-максі, шарф із китицями й тепла панама.

Де купити: на сайті