Кожен із нас хоч раз стикався з різними побутовими факапами: зіпсував не один гаджет через неправильне використання, спалив страву за годину до приходу гостей або все життя користується лише однією насадкою для блендера (ні, так не можна!). Думаємо, навіть із Джеймі Олівером усіляке трапляється.

Цього року бренд побутової техніки BRAUN святкує 100 років. Спільно з компанією ми запускаємо серію спецпроєктів «Приборкати побут», аби наше повсякденне життя стало легшим. Для цього збираємо реальні історії побутових невдач наших читачів і ділимося лайфхаками щодо їхнього уникнення. А ще розповідаємо, як економити свій час і полюбити домашню рутину. Перша історія – про наші невдачі на кухні й те, як їх уникати.

 

Оберіть невдачу, яку більше не хочете повторювати

 

 

Хочу приборкати кухонні гаджети

І ви не одні, ось історії наших читачів:

 

зараз

Перебила томати у блендері разом із
захисною насадкою для лез і залила цим соусом креветки

зараз

І в мікрохвильовці можна спалити їжу! Підігрівала маленьку порцію для
племінника, а за кілька хвилин кухня в
диму, бо плов згорів

зараз

Спалила не їжу, а корпус тостера та дріт
мультиварки, які стояли поруч

зараз

Пекла паску на режимі «гриль», бо стерлися позначки на духовці й не дуже було видно,
що намальовано

 

 

Насправді все просто: часто ми читаємо інструкцію вже тоді, коли щось зламали. Але проблема в тому, що головне правило техніки: спочатку інструкція – потім експлуатація. Навіть якщо ви користуєтеся гаджетом уже кілька днів, місяців або навіть років, перевіряйте, щоби всі деталі були на своїх місцях до та після використання.

 

 

 

 

 

Чому так відбувається?

А ще іноді ми забуваємо про елементарні правила безпеки, які вчили ще у школі на уроках ОБЖ. Зверніть увагу на те, що оточує вашу кухонну техніку та приберіть її якомога далі від плити. А ще уникайте контакту електропристроїв із водою. Погодьтеся, більшість побутових факапів можна було уникнути, якби ми були трохи уважнішими та читали інструкцію.

 

Чому так відбувається?

Насправді все просто: часто ми читаємо інструкцію вже тоді, коли щось зламали. Але проблема в тому, що головне правило техніки: спочатку інструкція – потім експлуатація. Навіть якщо ви користуєтеся гаджетом уже кілька днів, місяців або навіть років, перевіряйте, щоби всі деталі були на своїх місцях до та після використання.

А ще іноді ми забуваємо про елементарні правила безпеки, які вчили ще у школі на уроках ОБЖ. Зверніть увагу на те, що оточує вашу кухонну техніку та приберіть її якомога далі від плити. А ще уникайте контакту електропристроїв із водою. Погодьтеся, більшість побутових факапів можна було уникнути, якби ми були трохи уважнішими та читали інструкцію.

 

Що з цим робити?

 

 

 

Кожен девайс на вашій кухні має своє призначення. Тому не варто варити яйця або розморожувати м’ясо в мікрохвильовці. Так ви зіпсуєте продукти, мікрохвильовку та свій настрій. І не забувайте про правильне використання режимів.

А щоби не палити дроти приладів, розташуйте всі кухонні гаджети так, щоби вам було зручно й безпечно ними користуватися. Складіть повний перелік техніки, яку використовуєте, і для всього без винятку продумайте місце зберігання.

Наприклад, під час змелювання їжі блендером повільно переміщайте ручку вверх і вниз, щоби покращити подрібнення їжі та отримати однорідну консистенцію страви. А ще не забувайте вимикати блендер перед тим, як висунете його з посуду. Упевнені, вам не хочеться відмивати стіни кухні після приготування страв. Також не використовуйте блендер, якщо температура продуктів або рідини вища за 70℃. Гарячі речовини можуть пошкодити місткість або насадку.

Щоб уникнути проблем із технікою, важливо не тільки правильно нею користуватися, а й доглядати за гаджетами. Так, іноді лінь усе відмивати відразу після приготування, але краще цю справу не відкладати.

 

 

 

Щоб уникнути проблем із технікою, важливо не тільки правильно нею користуватися, а й доглядати за гаджетами. Так, іноді лінь усе відмивати відразу після приготування, але краще цю справу не відкладати.

Прості та ефективні правила з догляду за технікою

 

 

 

Плиту необхідно мити після кожного використання. А засоби для очищення варильної поверхні підбирайте залежно від матеріалів, з якої вона виготовлена. Наприклад, точно не варто використовувати соду, адже вона може подряпати плиту.

Так само після кожного використання важливо очистити духову шафу. Найбільш поширений метод – очищення парою. Якщо залиште її брудною на певний час – потім не знатимете, ані як її очистити, ані як позбутися неприємного запаху.

А от періодичність догляду за мікрохвильовкою залежить від того, як часто ви нею користуєтеся. Щоби вимити мікрохвильову піч, обов’язково від’єднайте її від мережі. А потім дістаньте з неї всі знімні елементи та тарілку, яку необхідно вимити окремо.

Блендер, міксер і комбайн очищайте відразу після кожного використання. Для цього зніміть усі елементи та помийте їх звичайним засобом для посуду. Сам гаджет достатньо лише протерти.

Прості та ефективні правила з догляду за технікою

 

 

 

Плиту необхідно мити після кожного використання. А засоби для очищення варильної поверхні підбирайте залежно від матеріалів, з якої вона виготовлена. Наприклад, точно не варто використовувати соду, адже вона може подряпати плиту.

Так само після кожного використання важливо очистити духову шафу. Найбільш поширений метод – очищення парою. Якщо залиште її брудною на певний час – потім не знатимете, ані як її очистити, ані як позбутися неприємного запаху.

А от періодичність догляду за мікрохвильовкою залежить від того, як часто ви нею користуєтеся. Щоби вимити мікрохвильову піч, обов’язково від’єднайте її від мережі. А потім дістаньте з неї всі знімні елементи та тарілку, яку необхідно вимити окремо.

Блендер, міксер і комбайн очищайте відразу після кожного використання. Для цього зніміть усі елементи та помийте їх звичайним засобом для посуду. Сам гаджет достатньо лише протерти.

Ніколи не виходить приготувати за рецептом відомого шефа!

І ви не одні, ось історії наших
читачів:

 

зараз

Підозрюю, що відомі шефи не публікують правильні рецепти! Жодного разу не вийшло нічого повторити :(

зараз

Коли готували кисло-солодкий соус, двічі переплутали крохмаль із содою та не розуміли, чого він піниться й на смак жахливий. На третій раз здогадалися

зараз

Два дні робила тісто для круасанів і вже перед випічкою згадала, що забула додати один з інгредієнтів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чому так відбувається?

Готувати нові страви – це завдання із зірочкою. Легко забути про важливий інгредієнт, замість ваніліну додати ванільний цукор або просто пересолити їжу. Особливо якщо страва містить багато інгредієнтів.

Ще складніше, коли йдеться про рецепти відомих шефів. Перевести одиниці вимірювання у звичні, знайти все приладдя, або хоча б аналогічні, і загуглити купу невідомих слів, якими вони оперують, – це вже цілий квест. І ми мовчимо про безпосередньо процес приготування й ту купу посуду, яку вам потім доведеться перемити. Але видихаємо – у нас є поради.

Що з цим робити?

Враховуйте всі нюанси приготування: від переведення міри з фунтів у грами до того факту, що ваша склянка – на 200 мл, а склянка шеф-кухаря з Італії – 250 мл. А ще не забувайте про різницю продуктів. Мука буває різних сортів, вершки – різні за жирністю, а дріжджі взагалі складно розрахувати, особливо якщо йдеться не про сирі, а миттєві.

Класний помічник у цьому – кулінарний конвертер. А ще ось деякі одиниці вимірювання, якими найчастіше користуються американські та британські шефи, та їхні значення в метричній системі:

  • 1 фунт = 0,45 кілограма
  • 1 унція = 28 грамів
  • 1 пінта = 500 мілілітрів
  • 1 галон = 4,5 літри

Користуйтеся перевіреними роками та досвідом шефів поєднаннями продуктів. Не дарма ж їх придумували! Це стосується не тільки страв, а й напоїв. Наприклад, якщо ви любите свіжовичавлені соки з цитрусових, то поєднувати їх можна з імбиром. А лимонний сік краще використовувати як додатковий інгредієнт.

Ми впевнені в тому, що ви маєте чудову пам’ять, проте краще зайвий раз перевірити за рецептом, чи всі інгредієнти ви додали. А ще перед початком приготування підготуйте необхідні інгредієнти в потрібній кількості. Так ви зекономите час, місце, а ще будете впевнені, що додали все, що потрібно. І так, тримайте рецепт під рукою.

Користуйтеся перевіреними роками та досвідом шефів поєднаннями продуктів. Не дарма ж їх придумували! Це стосується не тільки страв, а й напоїв. Наприклад, якщо ви любите свіжовичавлені соки з цитрусових, то поєднувати їх можна з імбиром. А лимонний сік краще використовувати як додатковий інгредієнт.

Ми впевнені в тому, що ви маєте чудову пам’ять, проте краще зайвий раз перевірити за рецептом, чи всі інгредієнти ви додали. А ще перед початком приготування підготуйте необхідні інгредієнти в потрібній кількості. Так ви зекономите час, місце, а ще будете впевнені, що додали все, що потрібно. І так, тримайте рецепт під рукою.

 

 

 

 

Хочу, щоби на кухні перестало все вибухати та горіти

 

І ви не одні, ось історії наших
читачів:

 

зараз

Маринад до моркви по-корейськи вибухнув: у гарячий оцет налила олії

зараз

Якось залила все карамеллю, яку перед цим спалила

зараз

Не варіть буряк почищеним :)

 

Хочу, щоби на кухні перестало все вибухати та горіти

І ви не одні, ось історії наших
читачів:

 

зараз

Маринад до моркви по-корейськи вибухнув: у гарячий оцет налила олії

зараз

Якось залила все карамеллю, яку перед цим спалила

зараз

Не варіть буряк почищеним :)

 

 

 

Чому так відбувається?

Майже будь-яка маніпуляція на кухні дає певну хімічну реакцію. Під час приготування їжі ми поєднуємо інгредієнти, що мають свій особливий склад, і використовуємо різні види оброблення продуктів. Але іноді забуваємо, що не всі елементи можна безпечно поєднувати між собою. Саме тому трапляється таке, що під час приготування вечері на наших сковорідках щось вибухає, пригорає та димить.

 

Чому так відбувається?

Майже будь-яка маніпуляція на кухні дає певну хімічну реакцію. Під час приготування їжі ми поєднуємо інгредієнти, що мають свій особливий склад, і використовуємо різні види оброблення продуктів. Але іноді забуваємо, що не всі елементи можна безпечно поєднувати між собою. Саме тому трапляється таке, що під час приготування вечері на наших сковорідках щось вибухає, пригорає та димить.

Що з цим робити?

 

Не забувайте про те, які хімічні реакції може давати поєднання інгредієнтів або спосіб оброблення. Наприклад, нагрівання, кип’ятіння та томління знижують аромат меду та роблять його отруйним. А буряк важливо варити у шкірі, бо інакше він пустить увесь сік у воду. Радимо не експериментувати.

Якщо ви не любили хімію у школі, то нагадаємо, що особливо обережними варто бути з олією на сковороді. У жодному разі не поєднуйте її з оцтом і водою. Через те, що олія легша за воду й не розчиняється в ній, вода почне випаровуватися, розбризкуючи олію в кухні та розповсюджуючи вогонь.

 

Будьте обережні із фламбуванням. Цей прийом кулінарного оброблення страви спиртом, що палає, також може бути небезпечним як для вашої кухні, так і для вашого здоров’я. Пропонуємо залишити цей ефектний метод приготування Гордону Рамзі.

 

 

 

 

Що з цим робити?

 

Не забувайте про те, які хімічні реакції може давати поєднання інгредієнтів або спосіб оброблення. Наприклад, нагрівання, кип’ятіння та томління знижують аромат меду та роблять його отруйним. А буряк важливо варити у шкірі, бо інакше він пустить увесь сік у воду. Радимо не експериментувати.

Якщо ви не любили хімію у школі, то нагадаємо, що особливо обережними варто бути з олією на сковороді. У жодному разі не поєднуйте її з оцтом і водою. Через те, що олія легша за воду й не розчиняється в ній, вода почне випаровуватися, розбризкуючи олію в кухні та розповсюджуючи вогонь.

Будьте обережні із фламбуванням. Цей прийом кулінарного оброблення страви спиртом, що палає, також може бути небезпечним як для вашої кухні, так і для вашого здоров’я. Пропонуємо залишити цей ефектний метод приготування Гордону Рамзі.

Щоби такі невдачі на кухні більше з вами не траплялися, варто дотримуватися простих правил безпеки, а ще читати інструкцію до кожного девайса. Проте значно легше приборкати побут із сучасними якісними гаджетами.

Бренд техніки BRAUN випускає лімітовану колекцію гаджетів до свого сторіччя. У лінійку входять: блендер, цитрус-прес, парогенератор і праска. Їх створили в мінімалістичному чорному дизайні, а гарантія на девайси діє 5 років.

Матеріал підготовлено за підтримки Braun

Блендер Braun MQ 9125 XS Max Braun Limited Edition оснастили запатентованою конструкцією PowerBell, у якій поєднали надміцні ножі з нержавійної сталі та унікальні конструкції ніжки у формі дзвоника. Її розробили з технологією SPLASHControl, що запобігає розбризкуванню та забезпечує найкращі результати змішування. Девайс має технологію Smart Speed, що регулює швидкість силою натиску. Легке натискання – для грубого мелення, а для дрібного збільште силу натиску. Також блендери оснастили запатентованою брендом технологією Active Blade. Моделі мають рухливу ніжку, що покращує результат подрібнення їжі на 40%.

Цитрус-прес Braun CJ 3050 BK Max Braun Limited Edition від Braun має автоматичний старт і стоп. Щоби почати його роботу, треба натиснути на плід, а щоби зупинити – підняти його. А ще він має спеціальний носик для розливу, завдяки якому сік можна легко налити відразу у склянку.