Облаштування та ремонт кухні – одна з найбільш витратних статей у бюджеті. На невеликій площі потрібно вмістити меблі, побутову техніку та обідню зону. Проектування цього простору – процес суто індивідуальний: розташування і наповнення шаф залежить від потреб і стилю життя власників квартири. Дизайнерка Анастасія Стручкова розповіла The Village, як правильно спланувати зберігання речей на кухні ще на етапі розробки дизайн-проекту.


Анастасія Стручкова

дизайнерка

Перше, що потрібно зробити перед початком проектування кухні, – озброїтися основами ергономіки. Ці знання допоможуть грамотно розташувати кухонний гарнітур і розрахувати висоту ящиків, стільниці, полиць та іншого. Крім цього, треба відповісти на такі запитання:

 Скільки людей у сім’ї?

 Якого способу життя і харчування дотримуються господарі?

 Хто найчастіше готує?

Залежно від того, що їдять у сім’ї, варто передбачити різні системи зберігання. Наприклад, веганам і сироїдам звичайний холодильник не підійде. У раціоні таких людей велика кількість фруктів і овочів, отже, місць для зберігання цих продуктів має бути більше, ніж один стандартний відсік у холодильнику. У такій ситуації можна розглянути установку холодильника без морозильної камери, а її встановити окремо, під стільницю.

При перенесенні холодильника до приміщення, яке примикає до кухні, головне розташувати його так, щоб мийка і зона розкладки продуктів розташовувалися на відстані не більше ніж два з половиною метри. В іншому випадку експлуатація такого холодильника буде просто незручною.

Де розмістити кухонні гаджети?

Є безліч побутових приладів, які крадуть дорогоцінний простір робочої стільниці: мультиварка, хлібопічка, тостер, блендер, мікрохвильовка та інші. Складіть повний перелік гаджетів, які використовуєте на кухні, і для кожного без винятку продумайте місце зберігання. Якщо на етапі проектування місця не знайшлося, то в житті всі вони оселяться в робочій зоні – з усіма наслідками: засмальцьовані дроти, вкриті пилом, відсутність достатнього місця для готування, повний хаос і безлад.

Щоб грамотно організувати простір на кухні, розділіть усе кухонне начиння і продукти на кілька груп:

– побутова техніка (холодильник, варильна поверхня, духовка тощо);

– додаткові побутові прилади (блендер, чайник, тостер тощо);

– посуд (тарілки, чашки, келихи, миски, каструлі, сотейники та столові прилади);

– побутова хімія та витратні матеріали (засоби для чищення, таблетки для посудомийки, серветки, шпажки, пакети, фольга, рукавички, губки тощо);

– сипучі продукти (крупи, борошно, спеції, цукор, сіль);

– інші продукти (масло, оцет, консерви, картопля тощо);

– сміття та побутові відходи.

Описавши всі продукти і предмети, які потрібно розмістити на кухні, ви зможете приблизно визначити необхідну кількість шухляж, полиць, відсіків для дрібних і великогабаритних предметів. Систем зберігання тепер є дуже багато – вибір обмежений лише вашим бюджетом, який треба вказати на етапі складання технічного завдання на проектування кухні.

Як бути людям невисокого зросту?

Стандартна висота робочої поверхні становить 86-90 сантиметрів. Якщо ви робите кухню на замовлення, то висота стільниці може бути різною. Окрім того, дуже важливо розуміти, хто буде працювати на ній. Буває так, що у дружини зріст 150 сантиметрів, а у чоловіка 190 сантиметрів, і вони обоє люблять готувати (і бажано одночасно). Різниця у висоті стільниць для цієї сім’ї буде майже 20 сантиметрів. Якщо дозволяє простір, можна зробити кухню стандартизованого розміру для обох – 88-90 сантиметрів. І поставити «острів», одна частина якого буде мати стільницю 82 сантиметри, а друга – 100 сантиметрів. Різнорівнева стільниця на «острові» – це досить часта практика. Також є сходи-табурети, які незамінні для людей невисокого зросту.

Якщо кухню проектують для невисокої дівчини (зріст близько 150 сантиметрів), від верхніх шаф можна повністю відмовитися, а нижню частину гарнітури наповнити сучасними системами зберігання.

Яку вибрати стільницю?

Одним з основних елементів кухні є стільниця. Вона може бути зроблена з натурального або штучного каменю, дерева, нержавійної сталі та інших матеріалів. Деякі види штучного каменю мають неймовірну міцність: вони стійкі до впливу температур, на них можна різати продукти, ставити гарячі сковорідки і важкі предмети. За це доведеться викласти пристойну суму грошей, а якщо у вас її немає, то ваш вибір – ламінована стільниця.

Стільниця з ламінованого ДСП – дуже популярний і найбільш бюджетний варіант. Прослужити вона може досить довго, якщо дотримуватися деяких правил. Ламінат на такій стільниці – пластик, завтовшки від 0,4 до 0,8 міліметра. Це покриття досить міцне, але внутрішня частина плити – пресована тирса, яка має властивість розбухати при контакті з вологою. І якщо цілісна плита ДСП з усіх боків має захист у вигляді крайки, то в місцях стику полотен і вирізу під раковину серцевина ламінованої стільниці абсолютно беззахисна.

В ідеалі перед монтажем зрізані крайки потрібно додатково захистити герметиком або лаком. Якщо цього не зробити, то термін служби такої стільниці може скоротитися до одного тижня. Глибокі подряпини можуть призвести до того ж ефекту. Якщо ви будете користуватися дошкою для нарізання продуктів, ставити гарячі предмети на підставки і регулярно протирати воду навколо раковини, ваша стільниця прослужить довго.


ФОТО: обкладинка –  Nick Fewings / Unsplash, 1 – Jodie Johnsonstock.adobe.com, 2 – Alena Ozerova / stock.adobe.com, 3 – kazoka303030 / stock.adobe.com

Текст: Маша Шаталіна