Неважливо, робите ви манікюр удома чи в салоні, носите кольорові лаки чи взагалі не робите покриття – за нігтями, в тому чи тому форматі, доводиться доглядати всім.

Запитуємо в майстрині Ольги Тавіжнянської, як охайно підрівнювати нігті, тримати під контролем кутикулу та підтримувати стійкість покриття між візитами до майстра.

Ольга Тавіжнянська

nail-майстриня


Як зробити базовий манікюр без покриття вдома?

Для необрізного манікюру без покриття знадобиться мінімальний набір інструментів і засобів:

  • пилочка;
  • апельсинова паличка чи металевий шабер;
  • лужний ремувер [засіб для розм’якшення та видалення кутикули – ред.];
  • олія для кутикули;
  • прозорий лак (за бажанням).

Такий манікюр не є професійним, але він займає небагато часу й дозволяє надати нігтям доглянутого вигляду.

1

За допомогою пилочки підрівнюємо вільний край нігтя. Стежимо, щоб форма й довжина на всіх пальцях були однакові. У домашніх умовах, якщо нігті залишаються голими, без покриття, я рекомендую прибирати довжину, але за бажанням ви можете її залишити.

2

Відсуваємо кутикулу апельсиновою паличкою чи шабером.

3

Наносимо лужний ремувер. Він досить щадний, тому для самостійного манікюру треба використовувати саме такий, а не кислотний. Експозицію ремувера дивіться на пакованні. Як правило, тримати його треба близько хвилини.

4

Беремо шабер чи апельсинову паличку та м’яко прибираємо кутикулу з нігтя.

5

Нейтралізуємо ремувер водою. Для цього можна або опустити палець у воду, або розбризкати воду на нігті та протерти його серветкою.

6

Якщо є задирки або нерівна кутикула, обережно зрізаємо їх «нашкірницями» (спеціальними «кусачками» для кутикули). Охайно зробити цю процедуру доволі складно, тому з такими проблемами раджу все-таки звертатися до майстра.

7

Насухо протираємо нігті.

За бажанням покриваємо нігті базовим лаком. Такі засоби можуть матувати або, навпаки, надавати нігтям блиску, а ще – дозволяють злегка зміцнити й ущільнити нігтьову пластину. Є й BB-лаки, які вирівнюють колір нігтя й надають йому легкий природний відтінок.

За потреби можна скористатися зміцнювальним лікувальним лаком. Його треба наносити шар за шаром, щодня, протягом 7 днів. За тиждень це покриття змивають і роблять нове.

Коли лак висохне, треба обов’язково зволожити кутикулу за допомогою олії. Раджу повторювати цей ритуал щодня.

Після процедури зволожуємо руки кремом.

Яка специфіка чоловічого манікюру?

Для чоловіків процедура майже така сама. Довжину ми зазвичай прибираємо та залишаємо 1 мм краю, щоб нігті були рівні й охайні.

Як правило, у чоловіків кутикула більш полога та прилипає до нігтя. Маніпуляції з апельсиновою паличкою чи пушером тут мають бути вкрай обережні, інакше є ризик роздерти шкіру до крові.

«Кусачки» для манікюру, які часто використовують чоловіки, зручні, але доволі травматичні для нігтів. Вони зроблені так, щоб захопити вільний край нігтя повністю та під час затиснення його розплющити. Грубо кажучи, «кусачки» не ріжуть ніготь, а «рубають» його. Не ножем по маслу, а тесаком.

Після таких маніпуляцій на гладкий і рівний край нігтів розраховувати не варто. До того ж є ймовірність, що після «кусачок» на нігтях (особливо якщо вони щільні) підуть тріщини.

Замість цього інструмента можна застосовувати загнуті ножиці для нігтів, які дозволяють красиво й рівно підрізати ніготь за дугою. Але прибирати довжину та робити форму все ж краще пилочкою.

Які звички можуть шкодити нігтям і покриттю?

  • Ігнорування господарських рукавиць

Коли ви маєте справу з побутовою хімією, займаєтеся садівництвом чи готуєте щось, що може фарбувати руки (наприклад, страви з буряком або куркумою), не забувайте надягати рукавиці. Це не тільки продовжить життя покриття, а й захистить вразливу шкіру рук від ушкоджень і забруднень.

  • Спроби самостійно зняти гель-лак

Не варто знімати гель-лак у домашніх умовах: ви можете пошкодити нігтьову пластину. Ризиків чимало – від витончення нігтьової пластини до утворення борозен на нігтях, які не проходитимуть місяцями чи навіть роками.

Наносити та знімати тверді матеріали має лише сертифікований майстер, що використовує професійні матеріали.

  • Використання агресивних засобів для нігтів

Кольорові лаки треба наносити винятково поверх базових: оскільки ніготь має пористу структуру, кольорове покриття може проникати вглиб. Знімати лак треба спеціальною рідиною без ацетону.

  • Роздирання кутикули та задирок.

Як доглядати за нігтями між візитами до салону?

  • Зволожуйте кутикулу та шкіру рук

Доглядати за кутикулою доволі просто. Головне – мати під рукою спеціальний засіб і регулярно його застосовувати.

Залежно від того, яка текстура вам більше до вподоби, можете обрати олію чи кремоподібний лосьйон. Як правило, хороша олія для кутикули швидко вбирається й не залишає жирної плівки.

Якщо у вас швидко відростає кутикула, після миття рук чи душу, поки шкіра ще волога, можна легко відсувати її паличкою.

  • Уникайте механічних ушкоджень

Намагайтеся нічого не терти й не дерти нігтями та не лінуйтесь одягати господарські рукавиці. Тоді, якщо вам якісно надали послугу, покриття буде триматися стійко.

Якщо ви все ж пошкодили покриття на краю нігтя, достатньо взяти пилочку й обережно його підпилити. Якщо пошкодження відбулося в зоні кутикули, можна спробувати обережно зняти покриття, але краще записатися до майстра на корекцію.

  • Вчасно оновлюйте покриття

У кожного покриття є чіткі терміни носіння. На тверді матеріали (гель-лаки) виробники зазвичай дають два тижні. За правильного манікюру майстер може допомогти вам відносити це покриття до трьох тижнів.

Важливо вчасно змінювати покриття. Якщо ви знаєте, що найближчим часом не матимете часу прийти до майстра, краще відмовитися від покриття гель-лаком і натомість обрати лак, який можна безпечно зняти самостійно.

Також можна попросити майстра зробити покриття без кольору. Наприклад, нанести ущільнювальну каучукову базу та топове покриття для блиску. Вони нададуть нігтям охайного вигляду та триматимуться до двох тижнів.

Якщо ви помітили такі зміни на нігтях, зверніться на консультацію до дерматолога

  • Глибокі борозни та вм’ятини
  • Пожовтіння нігтьової пластини (не після помаранчевого лаку, а без помітних причин)
  • Інші зміни кольору (синюватий, зеленуватий, червонуватий)
  • Темні поздовжні смужки
  • Потовщення та затвердіння нігтя
  • Вигинання нігтя всередину
  • Часткове відкріплення нігтьової пластини