Світові бренди: Stella McCartney, Furla, Burberry, Donatella Versace, Chanel – відмовилися використовувати натуральне хутро у своїх виробах, щоб припинити експлуатацію й убивство тварин заради його виробництва. Наприкінці жовтня 2019 року у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, що передбачає заборону хутряних підприємств. Якщо його ухвалять, то з 2025 року в Україні закриють хутряні підприємства.

Але що робити, якщо ви вже маєте шубу, яку не носите? Можливо, ви отримали її в подарунок чи в спадок від родичів. Разом з експертками з екології й свідомого споживання розглядаємо варіанти, що робити з шубою, якщо вона у вас вже є, але ви не хочете завдавати шкоди довкіллю.

Раніше ми також розповідали, наскільки екологічне штучне хутро.


Анастасія Мартиненко

голова ГО «О.ЗЕРО»

Не рекомендую продовжувати носити шубу. По-перше, таким чином ви продовжуєте популяризувати натуральне хутро, а точніше жорстоке поводження з тваринами. Як уже відомо: хутрові ферми – це не лише не етично, а ще й дуже не екологічно. Їх відходи забруднюють воду, повітря й ґрунти. Також хутро часто обробляється шкідливими для людського організму токсичними хімікатами. Під час виробництва страждають люди, що працюють у дуже важких умовах, а також ті, хто живе поруч з такими фермами.

Отже, популяризувати не можна, а що ж робити? Можна віддати свою шубу на благодійність. Нехай її носять ті, кому немає, чим зігрітись узимку. А ще краще (й ефективніше) віддати людям, які не мають постійного місця проживання. Також виробу можна дати друге життя вдома.

В інтернеті є багато прикладів перешивання в речі для побуту: у килими, ковдри й навіть м’які іграшки. Або інший варіант – пошити крісло-грушу і, замість пластикового наповнювача зі спіненого полістиролу, усередину покласти шубу. Своє крісло, пошите зі старих джинсів, я заповнила старими речами, які вже не можна комусь віддати, а також поліестеровими речами, щоб ніхто інший не наносив шкоди своєму здоров’ю й щоб під час прання волокна мікропластику не потрапляли у воду.


Хелена Красноперова

етична стилістка

Ось варіанти, які допоможуть розумно відмовитися від шуби:

  1. Шубу варто віддати тому, кому вона стане в нагоді. Можливо, хтось із родичів чи друзів завжди мріяв про шубу й буде щасливий такому подарунку. Так ви зменшите реальну кількість покупців у хутряних магазинах. А це важливо, адже що менший попит, то менша пропозиція. Також можна відправитися на своп-вечірку й зробити обмін на іншу річ;
  2. Я вважаю, що потрібно з повагою ставитися до речей і витрачених ресурсів на них. Тим паче до таких ресурсів, як життя інших живих істот. Тому, якщо у вас якісна шуба з особливо цінного хутра в хорошому стані, її раціональніше продати або віддати до комісійного магазину. Гроші від продажу можна передати в організацію, яка влаштовує антихутряні акції або в притулок для тварин;
  3. Якщо шуба в поганому стані, її можна віддати в притулок для тварин. Там ними утеплюють будиночки, вольєри;
  4. Віддати в благодійний магазин «Ласка». Магазин приймає шуби й віддає на благодійність.
  5. Перешити шубу на якийсь стильний «дикий» аксесуар для інтер’єру: чохол для подушки або килимок у вітальню. Як правило, ті, хто вже не хоче носити шубу, не приймають й ідею з інтер’єром. Але як варіант раціонального використання ресурсів, це добре.