The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Локація:

Київська область

Дизайн:

loft buro (Олег Волосовський та Олена Логвінець)

Площа:

197 м²

Висота стелі:

6 м


Квартира тижня розташована в будівлі на території заміського комплексу в Київській області. Простір облаштували в колишній адміністративній будівлі. Приміщення не було придатним для житла: не мало утеплення, комунікацій та енергозберігальних технологій, а природного освітлення було недостатньо, розповідають власники та автори проєкту Олег Волосовський та Олена Логвінець з loft buro. Додають, що переконали їх великий простір і краєвид на річку.

Дизайнер Волосовський каже, що сприймає простір не просто як житло. «Це мікс ресторану, експериментальної кухні, бару, виставкової зали, діджей-плейсу й місця не лише для сім’ї, але й гостей», – каже фахівець, який раніше запускав, наприклад, заклади Tin TinChicken Kyiv і Chang.

«Кухня – це окрема держава. Коли довго працюєш із ресторанами, культ приготування їжі обов’язково увійде й у твій власний будинок. А якщо, крім ресторанів, проєктуєш ще й бари, бар теж з’явиться в інтер’єрі», – розповідають автори проєкту.

Над проєктом працювали протягом двох років. Зокрема, виконували роботи з реконструкції фасадів і внутрішніх приміщень, прокладення комунікацій, створення тераси та її озеленення.

Житло наповнили антикваріатом й артоб’єктами, тож одночасно з проєктуванням інтер’єру тривав пошук формотворчих елементів, розповідають власники. Біля входу іржаві двері й іронічна картина: два собаки-космонавти – Білка і Стрілка. Стіни вітальні декоровані чорною керамікою ручної роботи.

Фішкою квартири дизайнери вважають вітальню – через високу стелю й піч-камін. Піч облицьована смарагдовими кахлями й нагадує про стилі київських будинків і квартир XVII–XVIII століть. Вона розташована на одній візуальної осі із зоною кухні та служить інструментом для кулінарного шоу, кажуть господарі.

Неіржавна сталь, масив натурального дерева й натуральний камінь – три головні матеріали простору. Триметровий стіл, якому 50 або більше років, знайшли на авіаційному заводі. Оскільки він служив базою для виготовлення дерев’яних виробів, усю поверхню густо зрешетили цвяхами.

«Інтер’єр витримали у монохромній тихій гамі, а предмети меблів насичують його яскравими акцентами. Таким став диван Mah Jong від спільної колоборації Roche Bobois та Missoni Home, червона довга тумба з Китаю й червона триметрова картина з Папою Римським, що сусідить із гігантською металевою головою.

Дочка господарів в дитинстві захоплювалася балетом, про що нагадують її перші пуанти, які зберігаються у скляній скриньці. «Але своє призначення Єлизавета знайшла в іншому мистецтві, і її найперша робота, створена на першому курсі Королівської академії витончених мистецтв Бельгії, стала артоб’єктом спальні господарів. А мініатюрна копія вже легендарної спідниці зберігається поряд із пуантами», – розповідають у loft buro.

Стародавні ворота служать входом до приватної зони господарів, що включає спальню, гардеробну й ванну кімнати. Панелі ванної кімнати виконані зі столітнього дуба. Умивальники обох ванних привезли з Балі. Один із них вирубаний із цільного шматка мармуру, другий – зі скам’янілого дерева. Цінні експонати вимагають уважного сусідства, тому важливо було використати для підлогового матеріалу шестикутну плитку з натурального сланцю, кажуть господарі.

Градуювання сірих відтінків і чорного, гама білого, бежево-зеленого, рудого, какао й сіро-фіолетового – основні кольори у приміщенні. Для створення відчуття колоніального інтер’єру повісили чотири вентилятори на стелі вітальні й стіні другого рівня, складеної з цегли.

Кожен елемент простору має свою історію, кажуть автори проєкту. Так, наприклад, японська шафа колись служила для зберігання татамі. Скриня-стіл кольору натурального дерева має індійське походження. Червоний низький комод у глибокому глянці – типова традиція Китаю. Конячці, яка в центрі лофту, двісті років, додають в loft buro.

Світильник над обіднім столом – артоб’єкт, вигаданий власником будинку. Він складається зі старовинних різьблених гаків і крапель із гутного скла (давня традиція західної України). Лампа-торшер із двома різновидами скла – також продукт loft buro.

Гостьова спальня обладнана ширмою з металу й чорної кераміки. Текстиль подушок створила співавторка проєкту Логвінець на основі графічних зображень птахів українського художника.

фото: Андрій Авдєєнко