Твіндемія, тобто одночасна епідемія COVID-19 та грипу – цілком можливий сценарій для епідеміологічного сезону 2022 року, прогнозував голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій ще наприкінці вересня. За його словами, якщо захворіти цими двома інфекціями одночасно, ризик смертності зростає вдвічі, а за деякими даними, навіть у шість разів. Одночасне захворювання на коронавірус і грип ізраїльські фахівці вже встигли назвати «флуроною».

До того ж карантинні заходи, які стримували коронавірус, як-от маски, стримували й грип. Ці обмеження послабилися після початку повномасштабного вторгнення, тож захворюваність на обидві хвороби може зростати. Гендиректор ВООЗ вважає, що нова пандемія грипу буде «майже напевно, питання лише в тому, коли».

Хоч грип і став більш рутинним, ніж коронавірус, але він не став менш небезпечним, особливо для груп ризику, переконаний лікар-інфекціоніст Олексій Швед. І COVID-19, і грип швидко мутують, але грип мутує швидше – саме тому щороку для нього розробляють оновлене формулювання вакцин. В ідеалі треба вакцинуватися за місяць до початку епідеміологічного сезону, але можна надолужити щеплення й тоді, коли сезон уже почався, тобто просто зараз.

The Village Україна запитали в інфекціоніста, чому грип мутує так швидко, як він співвідноситься з коронавірусом та яку вакцину краще вибрати для щеплення.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Чим грип відрізняється від коронавірусу

І грип, і коронавірус належать до однієї групи захворювань – це респіраторні захворювання, що передаються краплинним шляхом. Але грип може поширюватися швидше, ніж COVID-19. Це пов’язано з тим, що він має коротший послідовний інтервал (час між випадками зараження). Для коронавірусу цей час становить п’ять-шість днів, а для грипу – три дні. Також грип має менший інкубаційний період, тобто час від зараження до появи симптомів, і меншу летальність, на відміну від коронавірусу.

Яка зараз ситуація з грипом і коронавірусом

Циркуляція сезонного грипу в Україні почалася, кажуть у Центрі громадського здоров’я. Але заспокоюють: показник захворюваності на грип і ГРВІ, зокрема й коронавірус, менший епідеміологічного порога (інтенсивний показник захворюваності становить 228,5 на 100 тисяч населення). За останніми даними, за тиждень із 31 жовтня до 6 листопада на ці хвороби сумарно захворіли понад 90,9 тисячі людей в Україні, але не зафіксували жодного летального випадку.

Зокрема в Києві, за останніми даними, захворюваність на грип і ГРВІ нижче епідеміологічного порогу на 72,5%. Водночас майже половину захворілих (47,2%) становлять діти. Зросла і кількість госпіталізацій серед дітей (серед дорослих вона зменшилася).

Щодо коронавірусу, кількість випадків також зменшується. Але зменшується не різко. Зараз СOVID-19 перебуває на так званому плато, вважає лікар-інфекціоніст Олексій Швед. За його словами, слід очікувати збільшення кількості випадків – якщо не зараз, то на початку зими.

Минулого сезону переважав штам коронавірусу «Дельта». Він має більшу летальність, ніж «Омікрон», який циркулює зараз. Натомість «Омікрон» має вищу контагіозність, простіше кажучи, він більш заразний і може охопити більшу кількість людей. Тому на практиці смертність за «Омікрону» не набагато менша, ніж за «Дельти», пояснює інфекціоніст.

Чому грип мутує так швидко

Наразі циркулюють чотири штами грипу:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Darwin/9/2021 (H3N2);
  • вірус, подібний B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Мутації відбуваються через два основні процеси, що провокують зміни в структурі антигенів. Ці процеси називаються шифт і дрейф. За обох антигенна структура вірусу змінюється. Тому імунна система людини, коли стикається з вірусом, думає, що зустрічає його вперше.

За дрейфу більшість будови вірусу зберігаються з попереднього сезону, змінюються лише кілька амінокислот. За шифту ж повністю замінюється набір двох основних генів, що називаються нейромінідаза та гемаглютинін. Це трапляється раз на 10–12 років і спричиняє пандемії (так званого свинячого чи пташиного грипу, наприклад).

Вакцинація від грипу – не лише для груп ризику

За останніми даними, за тиждень із 21 жовтня до 6 листопада вакцинувалися майже 5,3 тисячі людей, але більшість із них – це люди з групи ризику.

Групи ризику:

  • люди віком 60 років і старші;
  • діти від 6 місяців;
  • вагітні жінки;
  • люди з хронічними захворюваннями;
  • люди з професійної групи ризику (лікарі, вчителі, військові, продавці тощо).

Водночас інфекціоніст Олексій Швед наголошує, що вакцинація від грипу потрібна не лише людям із груп ризику. За його словами, наразі в Україні вкрай низький відсоток людей, які роблять щорічну вакцинацію від грипу (до 5%), тому до вироблення колективного імунітету проти грипу українцям ще дуже далеко.

Чим і де можна вакцинуватися

Як гуманітарну допомогу у 2022 році Україна отримала 163 тисячі вакцин «Ваксігрип» і 30 тисяч вакцин «Джісі Флю». Ці вакцини вже розподілили між областями України, ними будуть безплатно щепити медпрацівників, вагітних і сектор оборони.

Для інших категорій українців вакцина платна, її можна придбати в аптеці. У наявності – 32 тисячі доз корейської вакцини «Джісі Флю» та 50 тисяч доз вакцини французького виробництва «Ваксігрип».

Ціна на них приблизно однакова, як і їхня імуногенність, коментує лікар-інфекціоніст Олексій Швед. Ці дві вакцини він випробував на собі – цьогоріч і минулого сезону. Каже – особливої різниці не відчув.

Водночас лікар не погоджується з практикою вакцинування просто в аптеці (у 2021 році в Києві запустили відповідний пілотний проєкт, щоби спростити доступ до вакцинації). Він вважає, що в таких умовах неможливо провести передвакцинальне консультування, тому вакцинуватися варто лише в кабінеті щеплень. До того ж після вакцинації людина має протягом 30 хвилин залишатися на місці, щоби в разі побічних ефектів (а це може бути й анафілактичний шок), їй вчасно надали допомогу.

Тоді постає запитання, як правильно доставити вакцину до лікарні після того, як охочі вакцинуватися придбали її в аптеці. Вакцину не можна покласти в кишеню, для цього потрібен температурний режим, коментує інфекціоніст. Тому краще, щоби її замовляли медичні працівники.

Наразі вакцина проти грипу, як і вакцина проти коронавірусу, не є обов’язковою в Україні – вона є рекомендованою. Саме тому щепитися можна лише платно.

Розмови про те, чи буде ця вакцина колись безплатного, певно, поки що не на часі, але лікар згадує про проєкт «Стопгрип», який уже сьомий рік поспіль реалізовують у Вінниці. Ця програма дає змогу людям, які мають прописку та декларацію із сімейним лікарем, отримати від міста половину вартості вакцини. Програму не припинили й попри війну: з міського бюджету заклали на вакцини від грипу більш як мільйон гривень.

Коли буде комбінована вакцина проти грипу та коронавірусу

Вічні конкуренти, Pfizer і Moderna, працюють над комбінованою вакциною проти коронавірусу та грипу. Кандидати, розроблені за технологією мРНК, поєднують уже дозволені вакцини проти коронавірусу та новостворені вакцини проти грипу.

На початку листопада Pfizer оголосили про початок першої фази випробувань для цієї вакцини. У цих випробуваннях візьмуть участь 180 учасників віком від 18 до 64 років, за якими спостерігатимуть протягом пів року. Перший учасник уже отримав дозу комбінованої вакцини.

Компанія Moderna трохи попереду. Вона випробовує вакцину на людях від 18 до 75 років, і вже в червні перейшла до третьої фази досліджень. Комбіновану вакцину можуть випустити, за найліпшим сценарієм, восени 2023 року.

Універсальна вакцина може стати дешевшою у виробництві та дати кращу імунну відповідь у людей похилого віку, вважає керівник однієї з лікарень Гарвардської медичної школи.

Поки дослідження комбінованої вакцини тривають, можна окремо щепитися від коронавірусу, й окремо – від грипу. Ці щеплення можна робити в один день, але в різні руки, пояснюють у МОЗ.