Moderna хоче вже восени 2023 року випустити комбіновану вакцину, яка діятиме проти COVID-19, грипу та RSV – вірусу, що викликає інфекції дихальних шляхів, пише Politico.

За словами головного виконавчого директора Moderna Стефана Банселя, комбінована вакцинам створить широкий захист від хвороб, які викликають респіраторні віруси. Вакцинація дозволить отримати імунітет перед зимовим інфекційним сезоном без необхідності робити велику кількість щеплень.

«Наша ціль – дати можливість робити одне щеплення щорічно [...] У найліпшому разі це [випуск вакцини] буде восени 2023 року», – каже він.

Видання пише, що вакцина проти грипу, яка використовує мРНК-технологію, має перейти від другої до третьої фази випробувань улітку 2022 року.

Окрім того, у Moderna кажуть, що у 2022 році також планують поставити 2–3 мільярди доз вакцини від коронавірусу.


Moderna – це мРНК-вакцина, розроблена американською компанією Moderna. Вона стала другою сертифікованою в ЄС вакциною проти COVID-19. Для повної вакцинації проти COVID-19 необхідні дві дози з інтервалом у 28 днів. Ефективність препарату становить 94,1%.

Про більшу ефективність вакцини Moderna проти штаму «Дельта», якщо порівняти з Pfizer і Johnson & Johnson, ідеться в дослідженні вчених з інституту Регенштрайфа.

У грудні 2021 року Moderna успішно випробувала мРНК-вакцину проти вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) на мишах і макаках.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Львівська ОДА