Другий сезон подкасту «Простими словами» присвячений захисним механізмам психіки. Цього разу Марк та Ілля записували епізод на виїзді. Дорогою до Львова вони говорили про секс у машині. Точніше, про сексуалізацію.

Сексуалізація також вважається захисним механізмом психіки, що допомагає адаптуватися у стресових ситуаціях. Часто люди несвідомо сексуалізують контакт, намагаючись задовольнити абсолютно інші потреби: у визнанні, любові, довірі чи безпеці. Мастурбація, за допомогою якої діти можуть справлятися із тривогою, також вважається сексуалізацією, оскільки вона виконує захисну й адаптивну функції. Більше про сексуалізацію та її призначення слухайте в новому епізоді подкасту.

Підписуйтеся на телеграм-канал про подкасти «Міністерство подкастів України»

Підтримай подкаст
«Простими словами» на Patreon

Як працює сексуалізація

Сексуалізація працює як захисний механізм, за допомогою якого людина намагається подолати або зробити приємнішими деякі складні моменти в житті. Найчастіше в сексуалізації закладена потреба, яка полягає в іншому, але чомусь реалізується через сексуальний контекст. Наприклад, людина сексуалізує контакт у момент, коли потреба була взагалі не в сексі, а у визнанні, любові, довірі чи безпеці. Саме тоді ми називаємо сексуалізацію захисним механізмом.

Приклад сексуалізації є в серіалі Brassic. Пара має багато проблем у стосунках, але щоразу, коли розмова доходить до вирішення цих питаннях, вони займаються сексом та уникають розмови. Для них секс – єдина форма взаєморозуміння, завдяки якій вони намагаються зберегти свої стосунки. Їхня комунікація може відбуватися тільки через секс й інші потреби, пов’язані зі стосунками та одне одним, ніби неможливо задовольняти їх у менш інтимній формі.

Початково Зигмунд Фройд вважав, що людьми керує сексуальна енергія, яка є основою всіх різновидів людської діяльності. Його теорія первинної сексуальної енергії як основи будь-якої мотивації та потягу виявилася некоректною. Від психоаналізу у психотерапії з’явилися інші напрями, унаслідок чого у психоаналітичному суспільстві відбувся розкол, у тому числі через непогодження з теорією Фройда. Пізніше багато клінічних досліджень показали, що сексуалізація використовується як захист для керування тривогою, збереження самоповаги, нівелювання сорому.

Часто діти починають займатися мастурбацією в ранньому віці, у п'ять-сім років. Сексуалізація стає способом, за допомогою якого діти знімають напругу. Наприклад, дитина відчуває тривогу або страх смерті й перебиває цю напругу мастурбацією та сексуальним збудженням. Мастурбація стає захисним механізмом, завдяки якому дитина адаптується до стану тривоги. Тобто первинною є не сексуальна енергія, а інші переживання.

Коли ми говоримо про секс на першому побаченні, ми розуміємо що у двох людей виникла симпатія та тілесне збудження. Якщо людина не розбирається у своїй сексуальності, вона може не усвідомлювати, що насправді потреби займатися сексом на першому побаченні не було.

Можливо, їй хотілося просто поговорити, полежати, поцілуватися, але не займатися сексом. Тобто людина несвідомо намагалася задовольнити іншу потребу через секс. Через те, що люди не знають, що потребу в романтичній близькості можна задовольняти не тільки сексом, більшість стосунків сексуалізують.

Чому секс стає центральною формою реалізації потреб

Певна частина суспільства зростала в контексті, у якому зрозуміти різноманіття теми сексуальності та сексуального досвіду було неможливо. У людей, які народилися в радянські часи, питання сексу викликало багато сорому та ніяковіння. Люди почали сприймати секс як центральну форму задоволення своїх потреб через те, що в них не було можливості дослідити це питання. У якийсь момент усі потреби зав’язались у нервовий вузол сексу.

Сексуалізація пов’язана з тим, як людина знайомилася зі своєю сексуальністю та своїм тілом. Багато дітей були не відзеркалені своїми батьками у збудженні, що виникало. Іноді батьки дуже соромилися говорити про це з дітьми або, навпаки, занадто підтримували це збудження.

До прикладу, коли мама продовжує цілувати 5–7-річного сина в губи, дозволяє йому хапати себе за груди чи стегна, контакт еротизується й викликає сексуальне збудження в дитини. Звичайно, що в цей момент дитина цього чітко не усвідомлює. Але збудження виникає, оскільки у 2–4 роки в дітей уже формується розвиток сексуальності.

Сучасні діти та підлітки мають більше доступу до сексуального контенту й на противагу цьому може стати грамотне сексуальне виховання. На часі стоїть тема сексуального виховання, тому з’являються серіали на кшталт «Секс-освіти».

Сексуалізація мастурбації

Мастурбація може також бути сексуалізована, якщо за цим стоїть потреба зняти напругу. Коли в людини виникає напруга в соціумі, на роботі або у стосунках, вона може замість розв’язання цієї проблеми штучно знімати напругу, мастурбуючи. У такому випадку мастурбація сексуалізується та виконує функцію захисного механізму й адаптації. Але якщо форма зняття тривоги за допомогою мастурбації стає нав’язливою, це може перерости в компульсивну мастурбацію.

Сексуалізація жартів

Також сексуалізація може відбуватися через жарти. Дуже часто напруга та ніяковіння, що виникають в інтимній розмові, знімаються сексуалізованими жартами. Сексуалізований жарт насамперед пов’язаний із відчуттям сорому в розмові про секс. Це той випадок, коли секс сексуалізується. Тобто напруга пов’язана із сексом знімається допомогою жарту, який спрацьовує як захисний механізм.

Як контент сприяє сексуалізації й об’єктивації

Загальний уплив контексту, у якому ми споживаємо контент, сприяє сексуалізації. У кіно та рекламі є багато контенту, який сексуалізує й об’єктивізує жінок, чоловіків і певні частини тіла: груди, стегна, торс або жіночі коліна. Чомусь жіночі лікті не мають такого сексуального значення, як коліна. Це демонструє вплив контексту на подібний контент, який легко монетизується.

Через це людина, яка викладає в соцмережі фото на пляжі в купальнику, автоматично стає об’єктом сексуалізації. Залежно від мотиву, людина, яка викладає фото з оголеними частинами тіла, може бути не тільки об’єктом, але й суб’єктом сексуалізації.

Тобто подібними фото, які можуть викликати сексуальне збудження в інших людей, людина часто прагне задовольнити інші потреби, наприклад, у визнанні або захопленні. Люди можуть ставити лайк інстинктивно, тому що їм подобається дивитися на тіло людини. Лайк може не нести глибшого сенсу, але людина, яка виклала це фото, може інтерпретувати його, сексуалізуючи.

Що таке еротичне перенесення

Клієнти часто закохуються у своїх психотерапевтів, це називається еротичне перенесення.

Цей процес часто відбувається у психотерапії. Клієнт починає відчувати еротичне тяжіння до свого психотерапевта й дуже часто це переживається як щось ненормальне або нездорове.

Психотерапія будується на теплій, безпечній, підтримувальній комунікації. Людина, у якої порушена первинна прив’язаність зі значущим дорослим, прив’язується до психотерапевта через здорову комунікацію. Почуття до психотерапевта сексуалізуються й людині можуть снитися еротичні сни, що дуже часто супроводжується сильним відчуттям сорому. Клієнти часто бояться зізнатися у цьому й ідуть із психотерапії, не вносячи це в роботу.

Цей феномен символізує сучасний погляд на сексуалізацію, в основі якої лежить захисний механізм, адаптація. Коли клієнт і психотерапевт починають працювати над еротичним перенесенням, вони дізнаються, що насправді за сексуальним бажанням була прихована інша потреба: у здоровій прив’язаності, відчутті безпеки, довіри.

Насправді ці потреби далекі від сексу, але дуже часто секс сприймається як спосіб наблизитися до людини. Тому багато потреб сексуалізуються. Коли це пропрацьовується, у клієнта навіть зникає збудження та сексуальне бажання до психотерапевта. Людина починає усвідомлювати, що насправді ховається за цим бажанням і розуміє свої потреби.

Сексуалізація та влада

Статус дуже сексуалізується. У вертикальних стосунках є влада, яку можна використовувати для реалізації сексуальних потреб. Такі стосунки необхідно регулювати. Наприклад, якщо клієнт зізнається терапевту у своєму сексуальному бажанні, терапевт має владу й може запитати про фантазії клієнта. Але якщо терапевт робить це не щоби допомогти клієнту просунутися далі, а щоби звеличити своє его, це означатиме сексуалізацію з його боку. За цим можуть ховатися інші особисті потреби терапевта. Це важливо вчасно усвідомити та скорегувати.

У робочих стосунках є багато влади, яку можна сексуалізовати. Влада є способом отримати достатньо сексу, тому що особи, які оточують людину з владою, можуть сексуалізувати стосунки з нею, аби задовольнити інші свої потреби за допомогою цієї влади.

Що почитати на цю тему


Чарльз Буковскі «Жінки» – головний герой Генрі Чінаскі переживає велику кількість сексуальних пригод. Людям із непрокаченим м’язом толерантності буде важко читати цю книжку, оскільки в ній доволі грубе ставлення до жінок.


Що подивитися на цю тему


Серіал Brassic – у цьому серіалі пара, замість того, аби розв’язувати свої проблеми, постійно займається сексом, тобто сексуалізує свої стосунки.


Серіал Californication – ідеальний приклад того, як працює сексуалізація. Головний герой залежний від сексу, тому що він здатен тільки в такий спосіб знаходити натхнення.


Новий сезон «Простими словами»

Apple Podcasts, SoundCloud,
Spotify, Google Podcasts

ПРОДЮСЕР: Тарас Галаневич

ВЕРСТКА ТА ДИЗАЙН: Катерина Шерстобітова

ОБКЛАДИНКА: Альбіна Колесніченко

Текст: Анастасія Шумілова

ВЕДУЧІ: Марк Лівін, Ілля Полудьонний