У 18-му (найкращому у світі) епізоді подкасту «Простими словами» Марк та Ілля поговорили про гординю. Як вона пов’язана з нарцисизмом, що про гординю каже релігія, як працюють когнітивне злиття та розділення, навіщо людям м’якість і вразливість. Марк пригадав історію про свого дідуся, а Ілля скромно нагадав, що займається терапією 10 років.

Слухайте на зручній платформі:

Коли психотерапія говорить про гординю, йдеться про певне нарцисичне злиття людини з якою своєю роллю. Наприклад, письменник, який написав популярну книгу, казатиме: «Та я написав найпопулярнішу книгу року, та хто ви такі, щоб мене критикувати?». Це означає, що людина сприймає себе як об’єкт: «Я = написав популярну книгу». І в інших ролях, поза межами цієї, вона себе не мислить.

У когнітивно-поведінковій терапії є термін «когнітивне злиття». Це означає, що людина повністю зливається з тим, про що думає. Скажімо, вона отримала неприємне повідомлення, в якому критикують (часто не надто професійно) її роботу. Через це в людини може з’явитися думка: «Я погана». Весь її стан і сприйняття себе цілком залежить від цього формулювання, і вийти за його межі та усвідомити, що це лише повідомлення, людині складно.

На противагу цьому існує когнітивне розділення. Коли людина вчиться не дорівнювати тому, про що говорить. Скажімо, замість: «Я – найкраща людина на планеті», можна зробити так: «У мене є думка, що я найкраща людина на планеті». Тоді наступний рівень – зрозуміти, звідкіля ця думка взялася та що вона означає. Завдяки цьому можна вийти з-під об’єктного сприйняття себе та дозволити собі бути різним.

Що про гординю каже релігія? Чому Ланістери завжди мають правити? Навіщо людям вразливість і смиренність і як вона допомагає жити простіше. Слухайте у 18-му епізоді подкасту «Простими словами».

Що подивитися на цю тему?

Серіал «Чорнобиль» (2019).

У ньому можна звернути увагу на те, як чиновники, засліплені власною гординею, ігнорували свої помилки.

Що почитати на цю тему?

Фредрік Бакман «Чоловік на ім’я Уве».

Глибока та зворушлива історія про похмурого чоловіка Уве, який нещодавно пережив смерть своєї дружини, з якою вони були в шлюбі багато років. На перший погляд він дуже гордий і не потребує жодної допомоги. Щоб зрозуміти, чому так, треба дізнатися його неймовірну історію.

У передостанньому епізоді подкасту Марк та Ілля обговорять сумніви.


Послухати повну бесіду з поясненнями на життєвих прикладах можна в APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD, ABUK або GOOGLE PODCASTS. Нові випуски виходять щочетверга.

У ЦЬОМУ ЕПІЗОДІ:

4:10: Гордість і Гординя. Релігійний досвід з дитинства Марка та Іллі.

7:20: Психотерапевтичне значення гордині, зв’язок із нарцисизмом.

11:30: Релігійне тлумачення гордині, інтеріоризація.

24:15: Джордан Пітерсон vs Джеймс Голліс.

30:45: Як помітити себе за гординею і почати терапевтичний шлях.

35:10: Вразливість, м’якість, смиренність

41:10: Висновки та рекомендації.

Подкаст «Простими словами» – серія розмов про психологію від The Village Україна. Перший сезон присвячено емоціям. Ведучі подкасту: редактор The Village Україна Марк Лівін і психолог, сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

Як жити в умовах карантину? Що робити, коли від тебе нічого не залежить? Розповідаємо в попередньому випуску

Слухати

Продюсер: Костя Гузенко

Верстка та дизайн: Анна Шакун, Яніна Сич

Обкладинка: Даша Коровіна

Ведучі: Марк Лівін та Ілля Полудьонний