У шістнадцятому (доволі незвичайному) епізоді подкасту «Простими словами» Марк та Ілля залізли у гарячу ванну, щоб поговорити про ревнощі. Чому ми ревнуємо? Що спільного у ревнощів та конкуренції? Чи справді ревнують люди, що самі здатні до зради? Епізод побудований навколо поглядів на ревнощі Зигмунда Фрейда.

Слухайте на зручній платформі:

За Фрейдом ревнощі бувають трьох типів:

1) Конкурентна ревність. Йдеться про звичайний дитячий нарцисизм, у якому дитина ще не розуміє потреб дорослих і хоче отримувати максимум любові та прийняття тут і зараз. Тому дитині складно зрозуміти, чому дорослий приділяє час комусь (чомусь) ще, крім неї.

Це так зване об’єктне сприйняття, коли дорослий – це спосіб отримати те, чого хочеш. Така модель працює стосовно будь-чого. Людина, що відчуває ревнощі, хоче «привласнити» собі те, що дарує їй певну радість чи задоволення. Відповідно через це вона може вступати в конкуренцію тощо.

На думку Фрейда, є дві форми роботи з такою ревністю: перша – це бажання знищити конкурента. Такі підходи добре помітні, наприклад, у бізнесі. Якщо прямо застосувати агресію не виходить, людина може почати звинувачувати себе. «Це зі мною щось не так. Це я погано старався (старалась), тому все так склалося». Обидва підходи можуть змішуватися між собою: спочатку людина хоче знищити когось, тоді починає докоряти собі, і так по колу.

Які ще два типи ревнощів виділив Фрейд? Що мають на увазі люди, які кажуть: «Я зовсім не ревнивий». Як переживати ревнощі з користю для себе? Слухайте у шістнадцятому епізоді подкасту «Простими словами».

Що подивитися на цю тему?

«Минулої ночі в Нью-Йорку».

Фільм розповідає про життя сімейної пари – Майкла та Джоанни. На один день їм доводиться розлучитися: Майкл разом зі своєю колегою Лорою вирушає у відрядження до Філадельфії. Джоанна в Нью-Йорку тим часом зустрічає Алекса, з яким колись у неї був роман. Фільм паралельно демонструє боротьбу зі спокусою всіх чотирьох героїв.

Що почитати на цю тему?

Джон Ірвінг «Молитва про Оуена Міні».

Великий роман про дружбу та долю. Оуен Міні – розумник, незвичайний та обдарований, а ще дуже близький до Бога. До такого персонажа важко не відчувати заздрість і ревнощі. Це книга, що може викликати щире співпереживання.

У наступному епізоді Марк та Ілля обговорять безсилля.


Послухати повну бесіду з поясненнями на життєвих прикладах можна в APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD, ABUK або GOOGLE PODCASTS. Нові випуски виходять щочетверга.

У ЦЬОМУ ЕПІЗОДІ:

07:10 підхід Фрейда до визначення ревнощів

10:00 перший тип ревності та конкуренція

21:10 другий тип ревності та проєкція

37:35 третій тип ревності та гомосексуальність

1:01:25 як обходитися з ревністю

1:09:00 що читати та дивитися на цю тему

Подкаст «Простими словами» – серія розмов про психологію від The Village Україна. Перший сезон присвячено емоціям. Ведучі подкасту: редактор The Village Україна Марк Лівін і психолог, сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

Чому іноді, щоб вирости, потрібно стати меншим і в чому полягає терапевтична сила приниження? Розповідаємо в попередньому випуску

Слухати

Продюсер: Костя Гузенко

Верстка та дизайн: Анна Шакун

Обкладинка: Даша Коровіна

Ведучі: Марк Лівін та Ілля Полудьонний