У п’ятнадцятому (доволі серйозному) епізоді подкасту обговорюємо парадокс приниження. Чому іноді, щоб вирости, потрібно стати меншим і в чому полягає терапевтична сила приниження. Марк розповідає історію про друга, якого він випадково принизив під час гри в приставку, а Ілля пояснює, навіщо людям знати власні можливості та обмеження.

Слухайте на зручній платформі:

Підхід, про який ми розповідаємо в подкасті, неочевидний. Йдеться насамперед про терапевтичну функцію приниження. В основі цього відчуття є втрата іншою людиною почуття власної гідності. Тому це буває так боляче та неприємно. Але терапія не шукає винних у таких випадках, а ставить запитання: «Що з цим робити та де знайти ресурс для зростання?». Крім того, приниження може бути одночасно дією.

Коли терапевти говорять про гідність, йдеться передусім про відчуття реального себе. Хто я? Які в мене цінності? Які можливості переді мною відкриваються? Які я маю обмеження – психологічні, фізичні, інтелектуальні.

Людину, яка добре знає себе та свої «розміри», принизити складно, адже вона незалежно від ситуації «переживає почуття власної гідності». Скажімо, якщо людина знає свої обмеження і їй хтось на них вкаже (навіть в агресивній формі), це не викличе почуття приниження, адже людина знає себе такою. Відчуття себе реального й того, «чого я гідний», вимагає великої внутрішньої роботи.

Український релігієзнавець Ігор Козловський, який провів у полоні в так званій ДНР 700 днів, розповідав, що діалог з почуттям власної гідності був основним для нього у переживанні цього травматичного досвіду. До якогось моменту він питав себе, «за що» це все з ним відбувається, від цього було багато травматичних переживань. Лише коли він змінив формулювання на «навіщо це все відбувається», то зміг гідно пройти всі випробування.

Чому зарозумілість – це спосіб захиститися від приниження? Навіщо діти займаються булінгом? Що робити людині, яку цькують? Слухайте в 15-му епізоді подкасту «Простими словами».

Що подивитися на цю тему?

«Життя прекрасне» (1997)

це історія про те, як у найскладніші моменти життя не втрачати себе та гідно проходити крізь випробування.

«Приборкання норовливого» (1980)

герой Адріано Челентано протягом усього фільму принижував героїню Орнелли Муті. Наприкінці фільму вона приходить до нового відчуття цінності себе.


Що почитати на цю тему?

«Вас ніколи не катували?».

Це історія українського релігієзнавця та політв’язня Ігоря Козловського, який провів 700 днів у донецьких підвалах.

Віктор Франкл «Людина в пошуках справжнього сенсу».

Це реальна історія засновника логотерапії, який у період Другої світової війни відмовився від еміграції та потрапив до концтаборів. Про пошук сенсу та переживання почуття власної гідності.


У наступному епізоді Марк та Ілля обговорять ревнощі.


Послухати повну бесіду з поясненнями на життєвих прикладах можна в APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD, ABUK або GOOGLE PODCASTS. Нові випуски виходять щочетверга.

У ЦЬОМУ ЕПІЗОДІ:

6:15 – Почуття приниження та почуття власної гідності з позиції психотерапії

14:00 – Як приниження пов’язане із завищеними очікуваннями від життя

22:00 – Роль дитячого досвіду в переживанні почуття власної гідності. Роль батьків у його формуванні

47:00 – Чи можливо працювати з приниженням «тут і зараз»

54:30 – Підтримка та допомога, чи є різниця?

1:05:35 – Рекомендації

Подкаст «Простими словами» – серія розмов про психологію від The Village Україна. Перший сезон присвячено емоціям. Ведучі подкасту: редактор The Village Україна Марк Лівін і психолог, сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

Чому діти, яких відштовхували, виростають тривожними? Розповідаємо в попередньому випуску

Слухати

Продюсер: Костя Гузенко

Верстка та дизайн: Анна Шакун

Обкладинка: Даша Коровіна

Ведучі: Марк Лівін та Ілля Полудьонний