В одинадцятому (зовсім не нудному) епізоді подкасту «Простими словами» говоримо про нудьгу. Чому вона тісно пов’язана з відчуттям часу? Чи справді ми переїдаємо та робимо дурниці лише тому, що життя не насичене подіями? Ілля на власному прикладі показує, що таке нудьга, а Марк розповідає про садистів з авіакомпанії, які демонструють кожен міліметр подорожі. Ось кілька тез із розмови.

Слухайте на зручній платформі:

Почуття нудьги тісно пов’язане з відчуттям часу та його наповненістю.

Американський філософ і психолог Вільям Джеймс писав, що є два відчуття перебігу часу. 1) Час, що триває нескінченно. Але коли ми пригадуємо це, воно здається миттєвим. Нам немає що пригадати. 2) І навпаки, коли здається, що момент пролетів дуже швидко, скажімо, ми вісім годин поспіль проговорили з другом і не помітили, як збіг час. Але коли згодом пригадуємо це, здається, що встигли багато що обговорити.

Отже, у цьому визначенні нудьга – це коли певний момент життя настільки ненасичений, що фокусом уваги людини стає перебіг часу. Наприклад, якщо ви кудись їдете потягом і вам немає чим зайнятися, кожна секунда за відчуттями розтягується на години. Загалом можна сказати, що нудьга – це протест проти теперішнього моменту. «Я не хочу тут бути». Наприклад, летіти в літаку чи слухати нудну лекцію.

Нудьга як почуття сигналізує про відсутність інтересу до того, що відбувається. Це досить тривожний стан, життя може здаватися беззмістовним і порожнім, тому людина часто хоче вискочити з цього стану в протилежний. Наприклад, переживаючи нудьгу вдома наодинці, раптово можна почати писати повідомлення колишнім чи робити інші незвичні або навіть шкідливі для себе речі.

Як нудьга пов’язана з лінню та прокрастинацією, що робити, якщо з нудьги перескакуєш у шкідливі звички, як переживати нудьгу з максимальною користю для себе – слухайте в одинадцятому епізоді подкасту «Простими словами».

Що почитати на цю тему?

Астрід Ліндґрен «Пеппі Довгапанчоха»

Астрід Ліндґрен «Малий та Карлсон, що живе на даху»

В обох книжках шведської письменниці діти беруть відповідальність за перебіг часу на себе й насичують його цікавими подіями та пригодами. У їхньому світі гра не закінчується ніколи.


Що подивитися на цю тему?

Серіал «Офіс» – Season 4, Episode 11

Головного героя не покликали в похід з босом. Тому він ображається на всіх і вирішує сам влаштувати собі курс виживання. Хоча це не те, чого він хоче насправді.

У наступному епізоді подкасту Марк та Ілля обговорять закоханість.


Послухати повну бесіду з поясненнями на життєвих прикладах можна в APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD або GOOGLE PODCASTS. Нові випуски виходять щочетверга.

У ЦЬОМУ ЕПІЗОДІ:

6:20 – Про відчуття часу за Вільямом Джеймсом

19:25 – Від нудьги до збудження. Про лінь і прокрастинацію

28:25 – Самокопання

36:37 – Про досвід Марка та паління

42:35 – Висновки та питання від аудиторії

Подкаст «Простими словами» – серія розмов про психологію від The Village Україна. Перший сезон присвячено емоціям. Ведучі подкасту: редактор The Village Україна Марк Лівін і психолог, сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

Чому щастя не кінцева точка на карті та у чому парадокс діалогу про щастя? Розповідаємо в попередньому випуску

Слухати

Продюсер: Костя Гузенко

Верстка та дизайн: Анна Шакун

Обкладинка: Даша Коровіна

Ведучі: Марк Лівін та Ілля Полудьонний