У десятому (філософському) епізоді подкасту «Простими словами» говоримо про щастя. Чому щастя не кінцева точка на карті та у чому парадокс діалогу про щастя? Ілля розповідає про інстаблогерів та їхні сценарії щастя, а Марк про те, як щастя стає маркетинговою стратегією. А це кілька тез із розмови.

Слухайте на зручній платформі:

Щастя – сукупність переживань, конструктивно забарвлене почуття. Часто його плутають з почуттям задоволення: коли наші потреби задоволені, а очікування відповідають реальності.

У сучасному світі щастя сприймають як кінцеву точку на карті, до якої потрібно дістатися. Проте це не так: щастя можна відчувати у певні моменти, це таке саме переживання, як будь-яке інше. Тому психотерапевти не приводять людей до щастя, їхнє завдання допомагати клієнтам усвідомлювати своє життя.

П’ятдесят років тому не було стільки розмов про щастя, як сьогодні. Тоді не було інстаблогерів і бізнесменів, які б розповідали свої правила щастя. Тепер це почуття використовують як маркетингову стратегію для гіперспоживання. Наприклад, ми бачимо блогера, який купив машину і має щасливий вигляд. Тоді ми також хочемо машину, щоб бути щасливими. Водночас іронія полягає у тому, що кількість споживання в кінцевому результаті не робить людину щасливою.

Парадокс діалогу про щастя полягає в тому, що, скільки б ти не слухав чужий досвід щастя, ти не можеш застосувати його до себе. Ці розмови не наближають слухача до щастя, вони нічого не дають. Може виникнути протилежна ситуація, коли постійні діалоги про щастя призводять до депресії.

Що подивитися на цю тему?

«Мій бойфренд з майбутнього»

(About time)

історія, яку переживаєш разом з героєм. Це сентиментальний, теплий фільм, який показує щастя в моменті.

Що почитати на цю тему?

«Расмус-волоцюга»

повість з трилогії Астрід Ліндґрен. Історія про хлопчика, який втікає з притулку й шукає новий дім.

Марк Твен «Пригоди Тома Соєра»

книга про безтурботне дитинство, сповнене пригод.

У наступному випуску подкасту Марк та Ілля поговорять про нудьгу.


Послухати повну бесіду з поясненнями на життєвих прикладах можна в APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD або GOOGLE PODCASTS. Нові випуски виходять щочетверга.

У цьому епізоді:

4:00 – Проблема трактовки щастя у психології

9:14 – Очікування і задоволення

17:50 – Всесвітній огляд цінностей

23:45 – Щастя як короткотривалий бонус, а не ціль

36:55 – Висновки і питання від аудиторії

Подкаст «Простими словами» – серія розмов про психологію від The Village Україна. Перший сезон присвячено емоціям. Ведучі подкасту: редактор The Village Україна Марк Лівін і психолог, сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

Як нечутливість до чужих ідей пов’язана з кризою тридцяти років і як це пов'язано з почуттям відрази? Розповідаємо в попередньому випуску

Слухати

Продюсер: Костя Гузенко

Верстка та дизайн: Анна Шакун

Обкладинка: Даша Коровіна

Ведучі: Марк Лівін та Ілля Полудьонний